Esmaspäeval teatas terviseamet, et Eestisse jõuab tuleval nädalal esimene partii Ameerikas toodetud Nuvaxovidi vaktsiinist. Kokku tellib Eesti 54 000 doosi.

Nuvaxovid erineb senistest vaktsiinidest selle poolest, et see sisaldab juba valmis antigeeni – koroonaviiruse ogavalku. Teistes vaktsiinides tehakse antigeenina toimiv ogavalk inimese kehas vaktsiini mRNAs oleva info põhjal või viirusvektorisse kaasa pandud DNAs oleva info põhjal. Nuvaxovid muutub kättesaadavaks igas Eesti maakonnas märtsi algul.

Forte uuris Tartu ülikooli rakendusviroloogia professorilt Andres Meritsalt, kas Nuvaxovid erineb senistest vaktsiinidest suurema efektiivsuse poolest. Merits sõnas, et märkimisväärne erinevus selles osas puudub. „Selle efektiivsus on kliinilistes katsetes olnud enam-vähem samas suurusjärgus kui mRNA vaktsiinidel (nt Pfizer, Moderna – toim),” kommenteeris Merits.

Küll aga märkis Merits Fortele, et uut vaktsiini oli Eestil algselt plaanis tellida oluliselt rohkem. „Ka kavast loobumine oli vabatahtlik, sest vaktsiine oli alguses broneeritud ju palju enam kui Eesti elanikkond vajas, hiljem on näiteks loobutud ka AstraZeneca vaktsiinist või seda põhjustasid Novavax tootmisprobleemid. Viimases ei oleks midagi üllatavat, näeme sama pea kõikide turuletulevate vaktsiinidega. Aga võimalik, et tegu on kombinatsiooniga nendest kahest eelpool mainitud põhjusest,” rääkis Merits.

Forte uuris selle kohta sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhatajalt Heli Laarmannilt, kes sõnas, et esimene kogus muutus Euroopa Liidu ja vaktsiinitootja vaheliste läbirääkimiste käigus ning lepingus on endiselt sees võimalus Novavaxilt vaktsiine juurde tellida. „Euroopa Liidu jaoks tellitav kogus muutus EL-i COVID-19 vaktsiinide lepingu läbirääkimisel Novavaxiga. Lepinguga ühinevate riikide kohustuslikest doosidest (20 miljonit) oli Eestile ettenähtud pro rata kogus 58 617 doosi, mille tellimiseks saime mandaadi valitsuselt 2021. aasta juulis. Liikmesriikide vahel jaotamisel kujunes Eestile lõplikuks pro rata koguseks 54 000 doosi. Leping Novavaxiga võimaldab vajadusel doose juurde tellida kolmandaks ja neljandaks kvartaliks, samuti on võimalus riikide vahel doose laenata. Praegu meil puudub teadmine, kui suur huvi on Nuvaxovidiga vaktsineerimiseks Eesti elanikel,“ sõnas ta.

Jaga
Kommentaarid