Saatejuht Kristjan Hirmol olid külas keemia- ja materjalitehnoloogia doktorant ja nooremteadur Katriin Kristmann ning ka varem TalTechi jutusaates üles astunud materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi teadur Taavi Raadik. Mõlemaid saatekülalisi ühendab lisaks samas instituudis töötamisele ka paljulubav uus projekt koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga. „Üritame nende toetusel ja kaasabil valmistada päikesepaneele, mida saaks toota Kuul leiduvatest ressurssidest. Vaatame, milliseid materjale seal saada on, kasutame neid ja võib-olla testime neid tulevikus ka Kuu tingimustes,” ütles Katriin Kristmann alustuseks.

Saatejuhi küsimuse peale, miks peaks üldse olema vajadust Kuu peal elektrienergiat toota, uskus Kristmann, et varsti võib ju ka Kuu peal elutegevus käia. Vähemasti plaanivad mitmed kosmoseagentuurid Kuule naasta ja rajada sinna püsivat asutust või teadusbaasi. „Ära ei ütleks, tahaksin isegi minna Kuu peale, aga mitte elama, vaid külastama,” ütles Kristmann.

Millal võiks kosmoseturism meie elu loomulikuks osaks saada? „Nähes, kui palju selle peale praegu Ameerika suurte tegijate poolt erasektoris panustatakse, siis seda juba tehakse. Ma arvan, et see on mõnekümne aasta küsimus, et tavainimesel oleks võimalik Hawaiile lendamise asemel hoopis Kuule lennata,” prognoosib Raadik.

Kuidas tulla õppima Tallinna Tehnikaülikooli?
  • Esita avaldus lehel sais.ee.
  • Kui oled ületanud lävendi, oled järgmisest õppeaastast TalTechi oodatud. Õppima tulemise pead kinnitama hiljemalt 15. juulil, kuid võid kinnitada ka kohe.
  • Kui su eksamitulemused on allpool lävendit, saad parandada eksamitulemust ülikooli eesti keele või matemaatika katsel juunikuus.
  • Täpsem info aadressil teejuht.taltech.ee.

Kuula lähemalt järgnevast saatest:

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid