Migreeni põdevaid inimesi saab aidata Ameerika teadlaste meeskonna pakutud uus ravimeetod. Arizona ülikooli meditsiinikolledžis läbi viidud kliinilised uuringud on näidanud, et krooniliste peavalude sagedust ja raskust patsientidel saab vähendada kokkupuutel regulaarse rohelise valgusega.

Katse tulemused avaldati ajakirjas Cephalalgia, mida annab välja Londonis asuv organisatsioon International Headache Society ehk Rahvusvaheline Peavalu Selts, mis koondab mitu tuhat teadlast kolmekümnest riigist.

Vaid kahe ja poole kuu pikkune ravi (iga päev 2 tundi valgusteraapiat) vähendas peavalude esinemissagedust enamikul katses osalejatel vähemalt poole võrra.

Uuringu juhi, Meditsiinikolledži neurokirurgia professori Mohab Ibrahimi sõnul hinnati kliinilistes uuringutes esimest korda fototeraapia (st valgusravi) kasutegurit krooniliste peavalude raviks, mille tulemused ületasid tema ootused. „Praktiseeriva arstina on need tulemused väga julgustavad,” sõnas ta.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on migreen, „piinav ja invaliidistav seisund”, üks levinumaid närvisüsteemi häireid, mis mõjutab kuni miljardit inimest kogu maailmas. 1,7-4% planeedi täiskasvanud elanikkonnast kannatab iga kuu vähemalt 15 päeva jooksul peavalude käes.

Migreeni ei saa alati ravida ja tugevad valuvaigistid põhjustavad paljudel patsientidel tõsiseid kõrvaltoimeid. Seetõttu kasutatakse krooniliste peavalude raviks meditsiinilise hüpnoosi tehnikat, kognitiiv-käitumuslikku psühhoteraapiat, Botoxi süste ja muid meetodeid.

Migreeni puhul fototeraapiat pole veel kasutatud, kuigi üldiselt on valguse raviomadused arstidele juba ammu hästi teada. Eelkõige on mitmed kliinilised uuringud näidanud, et teatud lainepikkusega suunatud valguskiirgus võib kiirendada haavade paranemist, vähendada valu näo liigeste talitlushäirete korral jne.

Arizona ülikooli teadlased leidsid rottide peal tehtud esialgsete katsetega, et sinisel ja rohelisel valgusel on katseloomade jaoks valuvaigistav toime ning fototeraapia aitab leevendada närvisüsteemi erinevatest häiretest põhjustatud kroonilist valu. Kuna ravitoime kadus täielikult, kui rottidel olid silmad kaetud, jõudsid teadlased järelduseni, et valguse raviomadused tulenevad just selle visuaalsest tajumisest.

Pärast 60 vabatahtliku valimist jagasid teadlased nad juhuslikkuse alusel kahte võrdsesse rühma ja andsid igaühele valgusdioodi. Katserühma vabatahtlikud said endale rohelised, ülejäänud kontrollrühmast osalejad tavalised. Kõik osalejad pidid 10 nädalat veetma kaks tundi päevas ruumis, mida valgustas ainult neile antud valgusdiood. Ja pärast seda perioodi võrreldi mõlema rühma tulemusi.

Vabatahtlike igapäevane kokkupuude rohelise valgusega vähendas nii peavalude esinemissagedust (60%) kui ka nende intensiivsust (8-lt 3,2-le kümnepallisel skaalal) ligi kahe kolmandiku võrra. Samal ajal vähenesid valdaval enamusel osalejatest migreeni ilmingud vähemalt poole võrra. Eksperimendis osalejate, kellele anti rohelised valgusdioodid, enesetunne paranes märgatavalt.

Seejärel otsustasid teadlased testida terapeutilist toimet kontrollrühma vabatahtlikel. Neile anti paar nädalat luminofoorlampide kasutamisest puhkust ja seejärel paluti neil sama 10 nädala jooksul katse uuesti läbi viia, sedakorda rohelist valgustust kasutades. Tulemus oli sama.

Arizona ülikooli kodulehe andmetel on Euroopa, Aasia ja Aafrika arstid juba hakanud professor Ibrahimi poole pöörduma palvega anda neile eksperimendis kasutatud valgustuse täpsed parameetrid. „Kõik teavad, et valgusdioodid on väga odavad, seega tasub seda ravivõimalust vähemalt proovida,” leiab professor. „Eriti neil, kes elavad kohtades, kus ressursid on piiratud ja inimesed peavad enne ravimitele raha kulutamist kaks korda mõtlema.”