USA Iowa osariigi ülikooli teadlased jõudsid järeldusele, et 90-minutiline treening pärast gripi või COVID-19 vastu vaktsineerimist võib tugevdada immuunsüsteemi ja suurendada vaktsiini efektiivsust. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Brain, Behavior and Immunity.

Uuringus vaadeldi kolme erinevat vaktsiini, Pfizer-BioNtech COVID-19 vaktsiini ning hooajalise gripi vaktsiini ja H1N1 gripivaktsiini toimet. „Uuringus osalejatel, kes treenisid poolteist tundi pärast vaktsineerimist, tekkis järgmise nelja nädala jooksul rohkem antikehi võrreldes nendega, kes seda ei teinud,” seisab uuringu kokkuvõttes.

Lühemad treeningud ei avaldanud aga uuringus osalejate antikehade tasemele mingit mõju.

„Meie esialgsed tulemused on esimesed, mis näitavad, et teatud ajavahemik võib suurendada organismi antikehade vastust Pfizer-BioNtechi COVID-19 vaktsiinile ja kahele gripivaktsiinile,” ütles Iowa osariigi ülikooli kinesioloogiaprofessor Marian Kohut, kes oli uurimisrühma juht.

Teadlastel on hüpotees, et see treeningu ja füüsilise aktiivsuse toime on seotud paranenud vereringega. Marian Kohuti sõnul toimub treeningu jooksul organismis palju metaboolseid, biokeemilisi, neuroendokriinseid muutusi.

Jaga
Kommentaarid