Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab Nuvaxovidi võimaldada inimestele alates 18. eluaastast, nende hinnangul võib Nuvaxovidi vajadusel kombineerida ka teiste koroonavaktsiinidega ja kasutada tõhustusdoosina teiste COVID-19 vaktsiinidega tehtud esmase vaktsineerimiskuuri järel. Vaktsiin muutub märtsi algusest kättesaadavaks kõikides suurtes haiglates ja igas maakonnakeskuses. Kokku on Eesti tellinud 54 000 doosi.

Nuvaxovid erineb senistest vaktsiinidest selle poolest, et see sisaldab valmis antigeeni - koroonaviiruse ogavalku, seni kasutuses olnud vaktsiinides tehakse antigeenina toimiv ogavalk inimese kehas vaktsiini mRNAs oleva info põhjal.

Vaktsineerimise jaoks on vaja kahte annust ja see on stabiilne temperatuuril 2–8 °C. Kõige sagedasemad seni ilmnenud kõrvalnähud on peavalu, iiveldus või oksendamine, lihas- ja liigesevalu, hellus ja valu süstekohal, väsimus ning halb enesetunne

Ameerika ettevõtte Novavaxi vaktsiini testimise viimane, kolmas etapp algas 2020. aasta septembris ja lõppes 2021 detsembris. Vaktsiiniuuringus osales üle 45 000 inimese Ühendkuningriigis ja USA-s. Pärast ravimi registreerimist on seda tarnitud USA-sse, Inglismaale ja Austraaliasse. Euroopa Liit andis vaktsiini kasutamiseks loa 20. detsembril 2021. Jaanuari lõpus teatas Iisrael, et ostab 5 miljonit doosi ning 14. veebruaril andis vaktsiini kasutamiseks ajutise loa Singapuri meditsiinivalitsus.

Jaga
Kommentaarid