Tuldi aga nii ettevaatlikult väheste toodetega, et kui seda artiklit 10. veebruaril avaldama hakkasime - et lugege artikkel läbi ning minge ja uurige ise ka poest järele -, siis selgus, et kõik tooted on juba eeltellimiste käigus läbi müüdud. Ja nii see kirjatükk „lauasahtlisse" paremaid aegu ootama jäigi. Võtsime selle nüüd uuesti välja, kuna vähemalt tellimine tehti taas võimalikuks.

Mida iganes me Huawei toodetest täna ka ei kirjutaks, on igal juhul asjakohane küsida, mida „neil on" ja mida „neil ei ole". Viimase osas tuleb tänaseks tõdeda, et seda USA survel vahepeal kaduma läinut on üsna vähe alles jäänud - peaaegu kõik on olemas ja töötab taas.

Aga alustame tugevustest. P50 Pro polnud veel õieti ilmavalgustki näinud, kui maailma tunnustatuid mobiilikaamerate hindamine portaal Dxomark sellele oma läbi aegade kõrgeima skoori - 144 - andis.

Outstanding in all areas!" ütles portaal selle telefoni põhikaamerakomplekti kohta. Madal müratase ja lai dünaamiline ulatus kõigis tingimustes, täpne ja loomulik valge tasakaal, hea detailsus kesk- ja pikamaa fotode puhul jne jne.

Tavakasutajale piisab lihtsalt teadmisest, et see neljast kaamerast ja multisprektraalsensorist koosnev kaamera teebki nii häid fotosid, nagu maailmas praegu üks mobiil üldse teha võib. Tal on suurepärane (kuni 100x digitaalne) suumimisvõime, ta teeb väga häid ööfotosid (ava suurus on monkroomkaameral rekordiline f/1.6) ja teravaid, kontrastseid ning ausaid (ilma igasuguste ilufiltriteta) tavafotosid ning ka super-makro võtteid objektidest, mis asuvad telefonist vaid 2,5 cm kaugusel. Kaamerate täpne spec on leitav artikli lõpus.

Tegime ka ühe juhusliku võrdluse, kus sama kaugelt proovisime lugeda välja hämara toas teises otsas oleva kella sihverplaadi teksti kahe erineva telefoniga. P50 Pro (paremal) vs Samsung Galaxy S22 Ultra - Huawei tehtud pilt andis edasi märksa õigema tooni, väiksema müra ja märksa teravamate servadega tähed, selge võit (olgu öeldud, et proovitud mitme tootja keskklassi mobiilid tekitasid selle teksti asemel lihtsalt musta kõverjoone).

Ja 12 punkti muidugi disainerile, kes sellise muljetavaldava kaamerakomplekti disaini välja mõtles.

Palju vähem punkte annaks ma isiklikult „vana hea" peegelpinna kasutamise eest väliskorpusel - sellel on lausa ideaalselt, selgelt ja kaugele iga teie sõrmejälg näha. Nii et ostke kindlasti kohe mobiilile ka kaaned - niikuinii ulatuvad kaamerad tagumise poole tasapinnast välja ja nii jääb seade neile toetuses laual lebades kõikuma, kui ekraanil midagi toksida - kaaned tasandavad selle kõik ära.

Kriitilisel toonil jätkates: tugevalt kumerate servadega mobiiliekraanide ajastu võiks nüüd tõesti juba läbi saama hakata. Neist pole mitte mingit kasu. Saan aru, et need loodi kunagi mustade kasutute servade osavaks varjamiseks, aga tagajärjeks on soovimatud ekraanipuuted ja äärmine ebamugavus täisekraani kasutavate mängude mängimisel. Loodan, et ka Huawei ladu saab neist vanadest ekraaniklaasidest kunagi tühjaks ja head servast-servani lamedad ekraanid tulevad tagasi.

Aga muidu näeb telefon kena, sihvakas ja kaasaegne välja. Kõik juhtunupud on viidud samsungilikult paremale küljele ning sõrmejäljeluger integreeritud ekraani alumisse ossa. Metalne ääreliist ulatub hästi kaitsma kõiki nelja nurka ja peaks see seade maha kukkudes olema päris hästi kaitstud.

USA sanktsioonid ei tööta

Mobiil kasutama hakates selgub, et vaatamata USA võimude keelule müüa selle riigi ettevõtetel Huaweile mis iganes tark- ja riistvara ning lõpetada neis üleüldse igasuguse tarkvara jooksutamine, pole vähemalt tarkvara suhtes see tänaseks kuigi õnnestunud.

Microsofti äpid Outlook, LinkedIN ja Office, Meta rakendused Facebook, Instagram ja WhatsApp töötavad Huawei selles mobiilis lihtsalt suurepäraselt. Lisaks Waze, Adobe Acrobat jne jne - ning kümned Eesti rakendused. Isegi isikutuvastusäpp SmartID töötab veatult ning ka Google'i YouTube ja Maps hakkavad mingil määral mobiili veebilehitsejas tööle - samas on Huawei mobiili eelapigaldanud juba ka vabavaralisi kloone - näiteks Petali kaart ja otsing.

Muresid muidugi on. Näiteks ei taha mitmed Eesti äpid - nagu näiteks Swedbank, LHV, Delfi ja Postimees - kuidagi push-notification'eid ehk märguandeid välja anda. Kolme viimase puhul on Fortele teadaolevalt puudu niinimetatud pushkit - arendajad ei ole lisanud rakenduse koodi (SDKsse) push teavituste saatmise võimalust, aga nad on koodi täiendamise soovituse juba saanud. SEB ja Swedbnak aga ei ole veel ametlikult Huawei äpipoodi AppGallery´sse jõudnud, läbirääkimised pidavat aga käima.

Huawei enda mure on muidugi see, et sanktsioonide tagajärjelt on ta turuosalt mobiilitootjate edetabeli esiviisikust välja kukkunud.

Mis alustarkvarasse puutub, siis on Huawei Hiinas juba kasutusele võtnud iseenda operatsioonisüsteemi HarmonyOS, kuid mujal jätkatakse ikka vabavaraise Androidiga - nii ka selle telefoni puhulKasutajal ei ole sellest aga suurt vahet, kuna niikuinii jõuab tema ekraanile vaid kasutajaliidese EMUI menüüd ja ja muu graafika.

Veidi harjumatu uuendus on see, et ülaservast alla svaipides avanevad erinevad menüüd lähtuvalt sellest, kas seda teha selfikaamerast vasakult või paremalt - vastavalt tulen siis silme ette teavituste või kiirlinkide menüü.

Ekraani värskendussagedus on vaikimisi määratud dünaamiliseks - maksimaalselt on selleks 120 Hz.

Muus osas on kõik tavapärane. Kui välja arvata see, et sellel seadme Snapdragoni protsessoril pole 5G võimekust. Kuna Eesti on Euroopa viimaseid riike, kus 5G-d niikuinii pole, siis suurt kahju sellest esialgu ei sünni.

Hinnaks on Eestis 1200 eurot. Müüb seadet Elisa, võib olla hiljem ka Tele2. Mingil põhjusel saatis Huawei neid seadmeid Eestisse nii vähe, et kui seda praegu Elisa veebis tellida, siis jõuab toode inimeseni alles 9. märtsil.

Üle mitme aasta saan igal juhul öelda, et seda Huawei mobiili võiks soovitada osta küll. Iga täiesti tipus oma tehniliselt võimekuselt.