Poolas vähendati alates 1. veebruarist kütuse ja toidukaupade käibemaksu. See on osa valitsuse inflatsiooni-vastastest meetmetest. Kütuse käibemaks langetati 23 protsendilt 8 protsendile ja põhitoiduainete oma 0 protsendile. Käibemaksumäärade ajutine alandamine on muutnud Poola piirialal elavate tšehhide ja sakslaste jaoks ostureisid Poolasse veelgi tulusamaks.

Tšehhi meedia teatab suurest huvist toidu ostmise ja tankimise vastu Poola poolel. Võrreldes Tšehhi hindadega on Poolas mõned tooted kuni kolmandiku võrra odavamad. Tšehhide „sissetung” meenutab sealsetele ajakirjanikele olukorda eelmise sajandi 1990ndaid, kui piirialadel käidi ostlemas lausa turismibussidega.

Tšehhi televisioon näitas nädalavahetusel pikki järjekordi Poola-Tšehhi piiri lähedal asuvates tanklates. Liiter bensiini on Poolas kaheksa krooni odavam kui Tšehhis ehk sääst on 33 eurosenti.

Ka sakslased käivad Poolas autosid tankimas. 50-liitrise paagi täitmine Poola tanklas on 25 eurot soodsam kui Saksamaal. Kütuseturism Poolasse võib suureneda, kirjutab Saksa ajaleht Bild. Praegune olukord annab tugeva hoobi Saksamaa enda tanklakettidele, sest väidetavalt on Saksamaa ja Poola piiril asuvad tanklad kaotanud 70 protsenti klientidest.