Usutavasti tekkisid haruldased mustad e carbonado-tüüpi teemandid meteoriidi või asteroidi kokkupõrkel meie planeediga rohkem kui 2,6 miljonit aastat tagasi, vahendab Phys.org.

Oksjonimaja Sotheby's veebis korraldatud enampakkumisel küündis 555,55-karaadise ja 55-tahulise teemandi hind 3,8 miljoni euroni, millele lisandub ostutasu.

Mustade teemantide maavälisele päritolule vihjab mh asjaolu, et neid leitakse reeglina Maa pinna lähedalt.

„Arvatakse, et seda konkreetset tüüpi mustad teemandid tekkisid meteoorikokkupõrgetega kaasnevate looduslike keemiliste aurude sadestumisel või supernoova-plahvatustes, milles vormunud teemandisisaldusega asteroidid lõpuks Maale kukkusid," selgitas oksjonikorraldaja.

Ekspertidel võttis toorteemandi muutmine 55-tahuliseks vääriskiviks aega kolm aastat. Teemanti esitleti hiljuti väljanäitustel Dubais, Los Angeleses ja Londonis.

Teemandi kuju on ajendatud Lähis-Idas levinud käelaba-kujulisest võimu- ja kaitsesümbolist khamsah'st, mida seostatakse ka arvuga viis.

„The Enigma müügihind ei kujunenud küll päris astronoomiliseks, kuid kindlasti ei saa salata, et tollel teemandil on ohtralt seda, millega hoobelda," märkis Euroopa suurima veebi-juveelipoe Mayfair tegevdirektor Tobis Kormind.

„Suurus, kuju ja päritolu teevad The Enigmast enneolematu ja imetlusväärse teemandi," lisas ta. „Enamik teemantidest on lõigatud mõnda kümnest populaarsest kujust, kuid The Enigma kuju meenutab kätt."

The Enigma ei ole vääriskivi kvaliteediga ning carbonado-tüüpi teemante enamasti ei kasutata ehtekunstis ega müüda oksjonitel, kuid viimasel ajal on nende populaarsus kasvanud. Sageli leiavad mustad teemandid tänu oma tavatule kõvadusele rakendust tööstuslike puuriteradena.

Sotheby's nimetas teemanti enne oksjonil müümist „kosmiliseks imeväärsuseks". Oksjonil oli võimalik pakkumisi teha ka krüptovaluutades.

Mullu müüdi Hongkongis teemant nimetusega "Key 10138" 12,3 miljoni dollari eest, mis tasuti krüptovaluutas.