Hüperseksuaalse häirega (kompulsiivne seksuaalkäitumise häire) mehed ei suuda kontrollida oma pidevaid, patoloogiliselt tugevaid seksuaalimpulsse. Seksisõltuvuse kujunemise bioloogilised põhjused pole tänini selged.

Küprose ning Rootsi teadlased analüüsisid 64 hüperseksuaalse häirega mehe ja 38 terve mehe verd. Selgus, et seksisõltuvusega meeste veres on oksütotsiini hormooni tase oluliselt kõrgem. Veelgi enam, mida rohkem oli osalejate veres oksütotsiini, seda selgemalt väljendusid hüperseksuaalse häire sümptomid.

Hüpotalamuse poolt toodetud hormooni oksütotsiini nimetatakse „armastuse ja kiindumuse hormooniks”. Samuti on teada, et oksütotsiin mängib seksuaalkäitumises olulist rolli, mistõttu otsustasid teadlased, et seksisõltuvuse tekkes oli süüdi just see hormoon.

Samuti märkasid teadlased, et 30 hüperseksuaalsusega mehel, kes läbisid kognitiiv-käitumisteraapiat (psühhoteraapia meetod, mis aitab mõista nende motivatsiooni ja muuta käitumist), langes oksütotsiini tase veres. See viis teadlased oletuseni, et ebanormaalne seksuaalne aktiivsus võib olla keha stressiga toimetulemise kõrvalmõju, kuna oksütotsiini hakkab aktiivselt tootma keha just stressirohketes olukordades.