Tegemist oli LAV-i beetatüvega. Samas ei saanud naine pikka aega vajalikku ravi HIV vastu, millega ta sündis. „22-aastane naine, kellel oli kontrollimatult progresseeruv HIV-nakkus, oli üheksa kuud nakatunud SARS-CoV-2 beetavariandiga, kusjuures viirus kogus rohkem kui 20 täiendavat mutatsiooni,” selgus USA ülikoolide teadlaste uuringust.

Naise koroonaviiruse test oli 2021. aasta jaanuaris positiivne. Septembris viidi ta Kaplinna haiglasse, kus tal kinnitati ka COVID. Uuringud on näidanud, et tegu oli infektsiooniga, mis kestis vähemalt üheksa kuud, mille jooksul naine viirust uuesti ei saanud. Negatiivne testitulemus saadi alles novembri lõpus.

Samuti märgitakse, et alates 2021. aasta jaanuarist oli naisel probleeme HIV-raviskeemi järgimisega. Pärast haiglaravi jätkati ravi ka selle kallal.

„Antiretroviirusravi surus HIV-d alla ja SARS-CoV-2 kadus kuue kuni üheksa nädala jooksul,” öeldakse uuringus.

Teadusartikli autorid rõhutasid, et nende poolt kirjeldatud juhtum „lisab tõendeid selle kohta, et kontrollimatu HIV-nakkusega seotud tõsine immuunpuudulikkus võib põhjustada SARS-CoV-2 kroonilisi infektsioone.” Nagu märgitud, põhjustavad sellised püsivad infektsioonid „mutatsioonide kuhjumist, millest mõned toovad kaasa immuunvastuse puudumise ja uute variantide tekkimise”.

Jaga
Kommentaarid