Kaitseväe peastaabi teatel on hävitajate peamine eesmärk toetada Balti õhuturbemissiooni koos Belgia õhuväe hävitajatega F-16, kelle rotatsioon algas eelmise aasta detsembris.

Lisaks saabuvad homme Leetu Šiauliai lennubaasi Taani F-16 hävitajad, kes hakkavad samu ülesandeid täitma koos seal paiknevate Poola F-16 hävitajatega. Õppuse käigus harjutatakse liitlastega üle Baltikumi ka õhk-õhk ja õhk-maa treeningprotseduure.

F-15E hävitajad kuuluvad USA õhuväe 48. hävitajate tiiba ning saabusid Eestisse alalisest kodubaasist Ühendkuningriigist, Lakenheathi õhuväebaasist. Hävitajad jäävad Eestisse kuni järgmise nädala lõpuni.

„Balti õhuturbemissioonid on kestvad NATO missioonid, mis tagavad liitlaste õhuruumi pideva valvsuse ja aitavad kaasa alliansi kollektiivkaitsele," ütles NATO õhuvägede väejuhatuse staabiülem kindralmajor Jöerg Lebert. „Täiendavalt missioonile saadetud lennukid teevad tihedat koostööd praeguste üksustega, et suurendada meie valmisolekut, luua üliolulist koostöövõimet ja rõhutada kogu alliansi tugevat solidaarsust."

Selliseid õppuseid korraldavad Ameerika Ühendriigid regulaarselt, et hinnata oma valimisolekut ning vajadusel täita ka enda julgeolekukohustusi. Samuti suurendatakse harjutustega NATO liitlaste treenitustaset, mis on vajalik potentsiaalsetele kriisidele reageerimiseks üle maailma.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste, sealhulgas madallendude läbiviimiseks kindlad osad oma õhuruumist. Ka Balti riikide valitsused on eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks. Madallende sooritatakse kokkuleppel transpordiameti lennundusteenistuse ja Lennuliiklusteeninduse aktsiaseltsiga.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.