Uuringus hinnatakse vaktsiini ohutust, talutavust ja immuunvastuse taset nii esmase kui ka kordusannusena. Uuringus osaleb kuni 1420 tervel täiskasvanut vanuses 18–55 ning nad on ettevõtete teatel jagatud kolme rühma.

Esimeses rühmas osalejad on saanud kaks annust praegust Pfizeri COVID-19 vaktsiini vähemalt 90–180 päeva enne uuringut. Nad saavad nüüd ühe või kaks annust omikroni-spetsiifilist vaktsiini.

Teises rühmas osalejad on saanud kolm annust praegust Pfizeri COVID-19 vaktsiini vähemalt 90–180 päeva enne uuringut ja nemad saavad ühe doosi praegust Pfizeri COVID-19 vaktsiini või omikroni-spetsiifilist vaktsiini.

Kolmandas rühma liikmed ei ole varem saanud ühtegi COVID-19 vaktsiini. Neile süstitakse kolm annust omikroni-spetsiifilist vaktsiini.

Omikroni-spetsiifilist vaktsiini manustatakse 30 mikrogrammise annusena, mis on sama, mis praegune vaktsiin.

"Kuigi praegused uuringud ja reaalelulised andmed näitavad, et tõhustusdoosid pakuvad jätkuvalt kõrgetasemelist kaitset omikronist tingitud raske haigestumise ja haiglaravi eest, tunnistame vajadust olla valmis juhuks, kui see kaitse aja jooksul väheneb ning tuleb lahendada omikroni ja võimalike uute variantide juhtumeid tulevikus," ütles Pfizeri vanemasepresident ning vaktsiiniuuringute ja -arenduse juht Kathrin Jansen pressiteates.

Pfizeri tegevjuht Albert Bourla on varem öelnud, et kui koroonaviiruse omikronvariandi jaoks on tarvis uut vaktsiini, saab ettevõte selle valmis märtsis. Pfizeri pressiesindaja kinnitas aga, et ettevõte on juba alustanud uue vaktsiini tootmist.

CNNi teatel on valminud uuring, mis ütleb, et Pfizeri senise vaktsiini tõhustusdoosi järel tekkivad antikehad püsivad omikroni vastu tõhusad neli kuud pärast süsti.

Ettevõtted on varem teatanud, et nad kavatsevad 2022. aastal toota neli miljardit annust Pfizer-BioNTech COVID-19 vaktsiini ja see maht ei muutu, kui on vaja asuda tootma ka uue tüve vastu kohandatud vaktsiini.

Jaga
Kommentaarid