Miami ülikooli ja teiste USA uurimiskeskuste eksperdid leidsid, et isheemilise insuldi risk alla 35-aastastel naistel on 44% suurem kui nende meessoost eakaaslastel. Nad kirjeldasid seda lähemalt ajakirja Stroke naiste tervisele pühendatud erinumbris avaldatud artiklis.

Teadlased valisid välja 16 uurimust alla 45-aastaste inimeste insuldi kohta, mis avaldati aastatel 2008–2021. Kokku uuriti peaaegu 70 000 insuldijuhtu erinevates riikides. Ligi 90% juhtudest oli tegemist isheemilise insuldiga, mis tekib aju ebapiisava verevoolu tõttu.

Alla 35-aastastel esines isheemilist insulti naistel 44% sagedamini kui samaealistel meestel. Lisaks tõi see kaasa tõsisemaid tagajärgi. Peale 35 aastat hakkas erinevus meeste ja naiste vahel järk-järgult vähenema.

Selle erinevuse põhjused tuleb veel välja selgitada. Traditsioonilised riskifaktorid, nagu ateroskleroos, on noortel meestel tavalisemad kui naistel, seega on ilmselgelt tegemist mõne seni arvestamata teguriga – näiteks rasedus, sünnitusjärgne periood, hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tarbimine jne.