Värske uuringu osutusel võiks banaanilaadne taim ladinakeelse nimetusega Ensete ventricosum soojenevas maailmas ära toita rohkem kui sada miljonit inimest, sedastab BBC.

Mujal maailmas on too taim praktiliselt tundmatu, Etioopias aga valmistatakse sellest putru ja leiba.

Uurijate hinnangul võiks enseetet Aafrikas tulevikus põllutaimena kasvatada palju suuremal territooriumil kui praegu.

„See saagitaim võib mängida väga olulist rolli toiduohutuse ja säästva arengu edendamise juures," rõhutas Etioopias Awasas tegutseva Hawassa ülikooli teadlane dr Wendawek Abebe.

Enseete e dekoratiivbanaan on banaanide lähisugulane, kuid seda tarvitatakse toiduks vaid ühes Etioopia piirkonnas.

Rohttaime banaanilaadne vili on söögiks kõlbmatu, kuid selle tärkliserikkaid varsi ja juuri saab hapendada ning tarvitada pudru keetmiseks ja leiva küpsetamiseks.

Etioopias kuulub enseete u 20 miljoni inimese toidulauale, kuid mujal pole seda põllukultuurina viljeldud, ehkki taime lähisugulasi (mida ei peeta söögikõlbulikeks) kasvab mandril mitmel pool, isegi kaugel lõunas Lõuna-Aafrika Vabariigis, mis annab uurimuse autorite osutusel mõista, et liik suudab taluda palju ulatuslikumaid kasvutingimusi.

Põllumajanduslikke vaatlusuuringuid ja mudeldamistehnikaid appi võttes prognoosisid teadlased enseete potentsiaalse viljelusala suurust eelseisva 40 aasta vältel ja näitasid, et too taim võiks tulevikus toita rohkem kui sadat miljonit inimest ning edendada toiduohutust mitmes Aafrika riigis, sh Keenias, Ugandas ja Rwandas.

Teadusajakirjas Environmental Research Letters ilmunud uurimistöö üks autoreid, Ühendkuningriigis tegutseva Kew' botaanikaaia teadur dr James Borrell märkis, et enseete kasvatamine rasketel aegadel nn puhver-põlluviljana (ingl buffer crop) aitaks toiduohutust toetada.

„Enseetel on tavatuid omadusi, tänu millele on see põllukultuurina täiesti ainulaadne," rõhutas dr Borrell. „Seda võib istutada, millal tahes ja lõigata, millal tahes, ning see on mitmeaastane taim. Sellepärast nimetataksegi seda näljatõrjepuuks (ingl tree against hunger)."

Etioopia on Aafrikas põllumajanduslike liikide kodustamise vallas esirinnas; lisaks paljudele muudele liikidele pärineb Etioopiast nt kohv.

Prognooside kohaselt hakkab kliimamuutus tulevikus veelgi tõsisemalt mõjutama nii Aafrikas kui ka mujal maailmas põhilisteks toiduaineteks kujunenud taimede saagikust.

Uusi taimi, millega maailma elanikkonda toita, otsitakse üha innukamalt, kuna inimestel on kalduvus piirduda oma toiduvalikus väikese arvu põhitoiduainetega. Peaaegu pooled kõigist maailmas toiduga omastatud kaloritest pärinevad ainult kolmelt teraviljaliigilt - riisilt, nisult ja maisilt.

„Inimliik peab suurendama maailmas tarvitatavate taimede mitmekesisust, kuna hetkel on kõik meie munad koos ühes väga väikeses korvis," selgitas dr Borrell.