Browni ja Kalifornia ülikooli teadlased leidsid, et vanemas eas on kiirem kõnnak seotud väiksema südamepuudulikkuse riskiga. Nad tutvustasid oma uurimust ajakirjas Journal of the American Geriatrics Society avaldatud artiklis.

Teadlased kogusid andmeid 25 000 naise kohta vanuses 50–79 aastat, keda jälgiti keskmiselt 17 aasta vältel. Selle aja jooksul viidi neist 1455 südamepuudulikkusega haiglasse. Sõltuvalt keskmisest kõndimiskiirusest jagasid teadlased naised kolme rühma: aeglased (alla 3 km/h), keskmised (3-5 km/h) ja kiired (üle 5 km/h). Võrreldes esimese rühmaga oli teise ja kolmanda grupi risk südamepuudulikkuse tekkeks vastavalt 27% ja 34% madalam. Kiire kõndimine vähem kui tund nädalas aitas vähendada südamepuudulikkuse riski kui mõõdukas või aeglane kõndimine rohkem kui kaks tundi nädalas.

„Arvestades, et inimesed nimetavad regulaarse kehalise aktiivsuse takistuseks sageli ajapuudust, võib kiiremini, kuid lühema aja jooksul kõndimine anda tervisele sama kasu kui soovitatav 150 minutit mõõdukat füüsilist aktiivsust nädalas,” ütlesid teadlased.

Võimalik, et tulemused viitavad aga ka pöördvõrdelisele seosele – tervema südamega inimestel on lihtsam kiiremini liikuda. Mõõduka kehalise aktiivsuse, sealhulgas kiirkõnni eelised on aga vaieldamatud.