Ühendkuningriik tühistab omikrontüve leviku tõttu enamiku riigis kasutusele võetud koroonaviirusevastastest meetmetest. Valitsus ei nõua enam kohustuslikku maskide kandmist kinnistes ruumides ega ühistranspordis. Peagi on võimud valmis tühistama ka eneseisolatsioonirežiimi. Sellest teatas kolmapäeval, 19. jaanuaril Briti peaminister Boris Johnson alamkojas esinedes. Ta märkis: „Järgmisest nädalast varasemad meetmed enam ei kehti.”

Peaminister ütles, et ametivõimud tühistavad kohustusliku nõude esitada avalike ürituste ja ööklubide külastamisel täisvaktsineerimise tõendit ning tööandjatele antud soovitused suunata töötajad kaugtööle.

Lisaks ei nõua valitsus enam kohustuslikku maskide kandmist kinnistes ruumides ja ühistranspordis.

Need leevendused kehtivad aga ainult Inglismaale, kus elab 85% Ühendkuningriigi elanikkonnast. Riigi teiste administratiivsete ja poliitiliste osade – Šotimaa, Walesi ja Põhja-Iirimaa – juhid langetavad piirangute kohta otsused eraldi. Šotimaa valitsuse juht Nicola Sturgeon on juba varem teatanud piiravate meetmete kaotamisest.

Lisaks teatas Johnson valitsuse soovist tühistada peagi kohustuslik isoleerimise nõue neile, kelle koroonatest on andnud positiivse vastuse.

Briti võimud on seda perioodi varasemalt seitsmelt päevalt lühendanud, kuna nakatunud töötajate arvukuse tõttu tekkis paljudes teenindussektori ettevõtetes töötajate puudus ja mõnel juhul olid nad sunnitud oma uksed ajutiselt sulgema.

Johnson ütles, et piirangute leevendamine Inglismaal sai võimalikuks tänu madalamale haigestumuse ja haiglaravi vajavate inimeste arvule. Viimase nädalaga on avastatud koroonaviiruse juhtude arv riigis vähenenud 38% võrreldes eelneva nädalaga.

Viimase nädala jooksul registreeriti kuningriigis keskmiselt 96 200 nakatumisjuhtu ja 272 surmajuhtumit päevas.

19. jaanuari seisuga oli haiglates üle riigi umbes 19 000 nakatunut, mis on vähem kui 2021. aasta talve tippnäitajad, mil haiglaravil viibinute arv ulatus 34 000 inimeseni.

Johnsoni sõnul poleks piirangute kaotamine olnud võimalik ilma 16. septembril 2021 alanud eduka kordusvaktsineerimise kampaaniata. Valitsuse viimastel andmetel on tõhustussüsti saanud kokku 63,6% kuningriigi üle 12-aastastest elanikest (36,5 miljonit inimest).

Johns Hopkinsi ülikooli ja projekti Our World in Data andmetel on Ühendkuningriik 20. jaanuari seisuga elanikkonna vaktsineerimise poolest maailmas 33. kohal. See näitaja on 76%. Eesti puhul on vaktsineerimise määr hinnanguliselt 62% (20. jaanuari seisuga), sellega jääme alla isegi maadele nagu Mongoolia ja Salvador.

Jaga
Kommentaarid