Muudatuste tegemisel on aluseks võetud sotsiaalministeeriumi ja riigikantselei innovatsioonitiimi ühisprojektina valminud eelanalüüs ning selle põhjal asus vastava hanke võitnud AS Nortal möödunud aasta novembris looma portaali ärivajaduste ja tehniliste nõuete detailanalüüsi. See töö läheb maksma 149 385,6 eurot.

TAI arendusjuht Pille Kink ütles Fortele, et tõenäoliselt mais kuulutatakse selle analüüsi põhjal välja hange patsiendiportaali tehnilise platvormi, kasutajaliidese ja visuaali vahetamiseks.

See töö viiakse ellu Euroopa Regionaalarengu Fondi toel, kellelt saadakse 1,21 miljonit eurot. Lisandub riiklik kaasfinantseering summas 404 500 eurot.

„Kindlasti saab tulevikus olema portaal inimestele ka abistavaks infokanaliks - sealt leiab andmeid tervishoiusüsteemi ja haiguste kohta ja patsientidele mõeldud juhised," ütles Pille Kink ja märkis, et ootusi on inimestel erinevaid - alates oma andmete esitamisest kuni videovisiitide võimaluseni välja.

14 aastat inimesi teeninud patsiendiportaalis tehti viimane suurem arendus üheksa aastat tagasi. Alates 2021 aastast sai portaali visiooni loomise ja sisulise poole eest vastutavaks pooleks TAI.

Uues kuues kasutajasõbralik portaal peaks plaanide kohaselt valmima 2023. aasta augustiks.

„Inimese seisukohast on oluline, et portaal annaks tulevikus personaalse ja tervikliku ülevaate tema füüsilisest ja vaimsest tervisest ning sotsiaalsest olukorrast, lähtudes tema enda sõnastatud tervise eesmärkidest. Samuti võiks tulevikus portaal inimeste ravisoostumust toetada, kuvades arsti poolt kinnitatud viimast raviskeemi, mis on nähtav kõikidele teenuseosutajatele nii tervishoiu- kui sotsiaalsüsteemis," kommenteeris visiooni TAI patsiendiportaali projektijuht Signe Asi.

Lisaks esimese etapi uuendustele läheb muutmisele ka portaali nimetus. Peatselt kuulutatakse välja ka nimekonkursi, kus kõik inimesed saavad kaasa mõelda.