Kahtlusalused arvatakse olevat maailmas tuhandeid ettevõtteid kahjustanud ärikirjade kaaperdamise pettuste (nn tegevjuhi pettus) poolest kurikuulsa võrgustiku SilverTerrier liikmed, teatas INTERPOL eile.

Tegevjuhi petuskeem on selline, kus raamatupidaja või mõni teine arvete tasumise eest vastutav inimene saab e-kirja, mille saatjaks on näiliselt sama ettevõtte tegevjuht. Kirjas palutakse kiirelt tasuda lisatud arve, milles märgitud arvelduskonto on petturite kontrolli all.

13.–22. detsembril läbi viidud operatsiooni Falcon II raames pidasid kümme NPF-i politseiametnikku kinni kahtlusalused, kes olid varem tuvastatud Interpoli kogutud luureandmete alusel.

Välioperatsioonile eelnes andmete kogumise ja analüüsimise etapp, milles Nigeeria rakendas Interpoli üleilmset politseisuhtlusvõrku I-24/7, mille kaudu tehti koostööd Nigeeriaga seotud nn firmajuhi petukirjade kaaperdamise pettuseid uurivate politseijõududega mujal maailmas.

Interpoli peasekretariaat toetas välioperatsiooni ööpäevaringselt, eraldades ja analüüsides andmeid, mida sisaldasid haarangu käigus hõivatud sülearvutid ja mobiiltelefonid.

Esialgne analüüs annab mõista, et kahtlusaluste osalemist ärikirja-pettustes võib seostada rohkem kui 50 000 sihtmärgiga.

Ühe vahistatud kahtlusaluse arvutist leiti rohkem kui 800 000 potentsiaalse ohvri domeenimandaate.

Teine kahtlusalune oli seiranud 16 ettevõtte ja nende klientide vahelist suhtlust ning ärandanud rahalisi vahendeid SilverTerrier'i kasuks iga kord, kui ettevõtted asusid ülekandeid tegema.

Veel üht vahistatut kahtlustatakse ärikirja-pettustes osalemises terves hulgas Lääne-Aafrika riikides nagu Gambia, Ghana ja Nigeeria.

Kuna ärikirjade kaaperdamise pettused hõlmavad nii infotehnoloogiaid kui ka rahanduslikke elemente, tegid operatsiooni Falcon II raames finantskuritegude uurimise vallas piirideülest koostööd hulk Interpoli globaalse finantskuritegude operatiivgrupi IGFCTF nn rajaleidjariike, nende hulgas ka Nigeeria.

Nüüd koordineerib IGFCTF edasisi meetmeid SilverTerrier'i pangakontode vastu ja jagab luureandmeid potentsiaalsete ohvrite domeenimandaatide kohta, et hoida ära tulevasi petuskeeme.

Kõrgendatud ohu tingimustes kutsub INTERPOL üldsust, ettevõtteid ja organisatsoone üles kaitsma end veebipõhiste pettuste eest, järgides nõuandeid, mida jagatakse Interpoli kampaaniate #JustOneClick, #WashYourCyberHands, #OnlineCrimeIsRealCrime ja #BECareful kaudu.