Elisa teatas nimelt detsembri keskel, et alustab on sõlminud Nokiaga pikaajalise koostöö kokkulepe - seda senise Huawei asemel. „Uue võrgutarnija valik oli kahtlemata keeruline protsess, kus hindasime tehnoloogilist lahendust tervikuna ja seadmete võimekusi erinevates kriteeriumites ja tuleviku vaates. Seda arvesse võttes on meil hea meel täna teada anda, et Elisa ehitab tulevikus oma 4G ja 5G võrgud Nokia seadmetele," sõnas toona Elisa Eesti uus tegevjuht Andrus Hiiepuu.

Tehnikatarnija siinne vahetus oli tingitud 24. novembril muudetud elektroonilise side seadusest ja seejärel valitsuse tasandil kinnitatud määrusest, mis räägivad sellest, et kui sideettevõte kasutab sidetehnikat või tarkvara, mis pärineb Euroopa Liidu, NATO või OECD välisest riigist, peab ta selleks julgeolekuasutustelt läbi TTJA loa saama.

Kui vaadata viimaste nädalata Elisa rutiinseid taotlusi saatjate paigaldamiseks, siis näeme, et need sisaldavad jätkuvalt vaid Huawei toodangut.

Elisa pressiesindaja selgitas Fortele, et 4G seadmete paigaldamist ei ole operaatoril vaja 01.02.2022 jõustuvate täiendavate julgeolekualaste nõuete kontekstis riigiga ette kooskõlastada ega küsida selleks kasutusluba ja seda sõltumata 4G seadmete tarnijast.

„Selles osas on veebruaris jõustuvate regulatiivsete muudatuste kohaselt ette nähtud tagantjärele teavitamisel põhinev menetlus, kus operaator teavitab TTJA-d iga kalendriaasta 1. märtsiks enda sidevõrgus vastava aasta alguse seisuga kasutatavast riist- ja tarkvarast. Esmakordne selline teavitus tuleb esitada hiljemalt järgmisel aastal," ütles pressiesindaja.

MKMist teatati aga selgituseks, et riist- või tarkvara, mis on kasutusele võetud enne 1. veebruari või mis võetakse kasutusele vahemikus 1. veebruar kuni 31. mai, ja milles on võetud või milles võetakse kasutusele 5G või uuema põlvkonna mobiilside standardi funktsioon, kasutusloa taotlus tuleb esitada 1. juuniks 2022..

Ehk kasutusluba tuleb taotleda 5G ja uuemate põlvkondade puhul ja seal on luba seadmeid kasutada kuni 2025. aasta lõpuni, muus osas on teavituskohustus kord aastas ning seadmeid võib kasutada kuni elukaare lõpuni.