Marylandi ülikooli meditsiinikooli meeskonna läbi viidud operatsioon on üks esimesi, mis demonstreerib sea südame inimesele siirdamise võimalikkust. Selle on võimalikuks teinud uued geenide muutmise vahendid, vahendab Reuters.

Kui siirdamine edukaks osutub, loodavad teadlased leevendada sigade organitega inimdoonorite organite puudust.

„See oli läbimurdeline operatsioon ja see toob meid sammu lähemale organite puuduse kriisi lahendamisele. Lihtsalt ei ole piisavalt saada inimdoonorite südameid, et varustada potentsiaalsete vastuvõtjate pikka nimekirja,” ütles sea südame inimesele siirdanud dr Bartley Griffith.

„Me liigume edasi ettevaatlikult, aga oleme ka optimistlikud, et see maailma esimene operatsioon annaks patsientidele tulevikus tähtsa uue võimaluse,” lisas Griffith.

57-aastase marylandlase David Bennetti jaoks oli südame siirdamine viimane võimalus.

„Kas surra või teha läbi see siirdamine. Ma tahan elada. Ma tean, et see on lask pimedusse, aga see on minu viimane võimalus,” ütles Bennett päev enne operatsiooni.

Operatsiooni läbiviimiseks sai ülikool vana-aastaõhtul erakorralise loa USA toidu- ja ravimiadministratsioonilt (FDA).

„FDA kasutas meie andmeid ja eksperimentaalse sea andmeid, et anda luba siirdamiseks lõppstaadiumis südamehaigusega patsiendile, kelle jaoks ei olnud muid ravivõimalusi,” ütles dr Muhammad Mohiuddin, kes juhib ülikooli ksenotransplantatsiooni – loomade organite inimestele siirdamise – programmi.

Umbes 110 000 ameeriklast ootab praegu uut organit ja üle 6000 patsiendi aastas sureb, enne kui selle saab.

Bennetti geneetiliselt muudetud seasüdame andis Virginia osariigis Blacksburgis asuv regeneratiivse meditsiini ettevõte Revivicor. Sea süda eemaldati operatsiooni hommikul ja ühendati spetsiaalse seadmega, mis hoidis seda kuni siirdamiseni töötamas.

Sigu on juba ammu peetud ahvatlevateks siirdeorganite doonoriteks, sest nende organid on inimeste omadele nii sarnased. Orika süda on näiteks tapmise hetkel umbes sama suur kui täiskasvanud inimese oma.

Uuritakse ka sigade neerude, maksa ja kopsude inimestele siirdamise võimalusi.

Varasemad katsed sea südame inimesele siirdamiseks on ebaõnnestunud geneetiliste erinevuste tõttu, mis kutsusid esile organi äratõukamise, või viiruste tõttu.

Seda probleemi on lahendatud potentsiaalselt kahjulike geenide muutmise teel.

Bennettile siirdatud südames on välja lülitatud kolm geeni, mida on seostatud organi äratõukamisega, ning on lisatud kuus inimgeeni.

Teadlased kustutasid veel ühe sea geeni, et hoida ära sea südame koe liigne kasv.

Lisaks sellele sai Bennett eksperimentaalset äratõukevastast ravimit, mida toodab Kiniksa Pharmaceuticals Massachusettsi osariigis Lexingtonis.