Kanamune läheb igapäevases tarbimises vaja massiliselt. See aga tähendab miljardeid kanu, keda kasvatatakse tehase tingimustes ja varustatakse tonnide kaupa söödaga, jättes maha suurel hulgal jäätmeid. Maailmas on aga olemas seen, mis toodab munavalge võtmekomponenti ja millest võib kujuneda alternatiiv kanamunadele.

Helsingi ülikooli ja Soome VTT tehniliste uuringute keskuse uuringus muutsid teadlased geneetiliselt seent Trichoderma reesei, et toota ovalbumiini ehk munavalku– komponenti, mis moodustab üle poole munavalge koostisest. Selleks eemaldasid nad munaalbumiini sünteesi eest vastutava kana geeni ja sisestasid selle seene DNA-sse, kogusid saadud valgu ning valmistasid sellest siis kontsentraadi ja muutsid selle pulbriks. Pärast valmimist ilmnes seenevalgul enamik munavalge soovitavatest omadustest, näiteks vahutavus.

Võrreldes kanade kasvatamisega peaks seentest ovalbumiini tootmine vähendama maakasutuse vajadust peaaegu 90% ja kasvuhoonegaaside heitkoguseid 31–55%. Eks ole näha, kui palju seenekasvatus energiat nõuab, kuid arvatavasti palju vähem kui linnukasvatus. Hinnanguliselt võib vähese CO2-heitega energiaallikate kasutamine vähendada heitkoguseid kuni 72%.