"Omikroni varianti on tuvastatud kõikjal maailmas. Näeme juhtumite arvu väga järsku kasvu, ainuüksi viimase seitsme päeva jooksul on teatatud peaaegu 10 miljonist juhtumist," ütles Van Kerkhove.

Põhjuseid selleks on tema sõnul mitmeid. Esiteks võimaldavad mutatsioonid sel inimese rakkudele märksa kergemini nakkuda. Teiseks on sel variandil võime immuunsuse eest põgeneda ja nii osutub võimalikuks korduv nakatumine.

„Lisaks näeme, et omikron replikeerub ülemistes hingamisteedes. Selles osas erineb omikron deltast ja kõigist teistest, sealjuures algvariandist, mis paljunevad alumistes hingamisteedes - kopsudes," märkis Van Kerkhove.

Ta kinnitas nüüd ka WHO tasemel, et omikroniga on raskelt haigestumise risk madalam kui deltaga. Ent nakatumisjuhtumite arv üle maailma on tema hinnangul „tõesti hämmastav" ja kuigi raskete haigusjuhtumite arv on omikroni puhul madalam, vajavad siiski inimesed ka selle variandi puhul aeg-ajalt kliinilist ravi.

Vak Kerkhove rõhutas, et jätkuvalt on vajalik end viiruse vastu vaktsineerida, kanda maski ja hoiduda suurtest kogunemistest.

Jaga
Kommentaarid