Seattle'i Washingtoni ülikooli professori Lawrence Corey juhitud arstide rühm uuris andmeid, mis koguti 2021. aasta detsembri alguses Lõuna-Aafrika Vabariigis osana Moderna vaktsiini kliinilistest uuringutest 300 inimese hulgas, kellest osa olid HIVi kandjad ja võtsid retroviirusevastaseid preparaate.

Umbes kolmandik uuringus osalenutest nakatus koroonaviirusesse, mis võimaldas teadlastel kontrollitud keskkonnas välja selgitada, kuidas mõjutab omikroni variant HIVi kandjaid ja kuidas nakatumine kõige sagedamini kulgeb. Selleks korraldasid Corey ja tema kolleegid perioodiliselt uuringus osalejatele PCR-teste ja jälgisid COVID-19 iseloomulike sümptomite avaldumist.

Ameeriklased leidsid uuringu käigus enda väitel omikroni variandi puhul midagi unikaalset: ligikaudu 31% haigetest vabatahtlikest kannatas asümptomaatilise koroonaviiruse infektsiooni all, kuid viirusosakeste kontsentratsioon nende kehas oli ebatavaliselt kõrge.

Varem HIV positiivsete ning tervete inimeste seas läbi viidud vaatlused näitavad, et delta-variant ja muud koroonaviiruse tüübid põhjustasid asümptomaatilist nakatumist vaid 1-6 protsendil patsientidest ning nende kehas oli viirusosakesi mitu suurusjärku vähem kui omikron põhjustas lõuna-aafriklastel, kes olid nakatunud omikron-variandiga.

Corey ja tema kolleegid väidavad, et need tulemused võivad selgitada, miks omikroni variant levib nii kiiresti üle maailma. See osutab ühtlasi vajadusele uute testide ja vaktsiinide kiire väljatöötamise järele, mis vastaksid SARS-CoV-2 uutele tüvedele, järeldasid ameeriklased.

Täpsustuseks olgu lisatud, et artikkel, mida selles uudises kirjeldatakse, on nn eeltrüki artikkel. See tähendab, et seda ei ole hinnanud sõltumatud eksperdid ega teadusajakirjade toimetajad, nagu tavaliselt sellistel juhtudel tehakse. Seetõttu tuleks selle järeldustesse suhtuda ettevaatlikult.

Jaga
Kommentaarid