Fääri saarte tervishoiuametnikud teatavad oma üleeile avaldatud uurimistöös, et tervishoiutöötajate seltskondlik kogunemine leidis aset detsembri alguses, kõik nakatunud olid kolm korda vaktsineeritud Pfizeri vaktsiiniga ning nad olid hiljuti andnud negatiivse testi. Keegi neist ei olnud varem ka koroonat põdenud.

Järgneva kahe kuni kuue päeva jooksul pöördusid paljud koosviibimisel osalenud sümptomite tõttu PCR-testi tegema ja need osutusid positiivseks. Saarte peaarstile tundus 63,6-protsendine nakatumise määr ebatavaliselt kõrge ning ta otsustas võetud proovidele teha ka sekveneerimise ehk tüve määramise ning praeguseks on kõik analüüsid andnud tulemuseks omikroni.

Kõik nakatunud omasid ka haigussümptomeid - kõige sagedamini olid neiks lihas- ja liigesevalu, väsimus ning palavik, maitse- ja lõhnameele kadu kirjeldasid vähesed, kedagi haiglasse ei viidud.

Haigestunute küsitlemisel ilmnes, et sümptomid kadusid neil juba ühe kuni üheksa päeva jooksul.

Edasiste kontaktide vältimine andis tulemuseks selle, et kokku nakatus selle kohtumise tulemusel saartel omikroniga ligi 70 inimest.

„Meie leiud näitavad, et omikroni variandil on tugev immuunpõgenemise võime ja isegi isikutel, kes on hiljuti vaktsineeritud, on oht nakatuda," kirjutavad uurimistöö autorid.

Nad täheldasid, et omikroni peiteaeg oli uurimisaluste puhul tavapäratult lühike. Haigestunute keskmine vanus oli 45 aastat.

Saarte elanikkond on väga hästi vaktsineeritud ning nakatumisi ja surmajuhtumeid on olnud väga vähe. Vaktsineerimise põhikuuri on läbinud 75 protsenti rahvast, tõhustusdoosi on saanud 13,6 protsenti inimestest, haigestumisi oli enne 8. detsembrit olnud vaid 1876 juhtu 100 000 elaniku kohta ning tänaseks on registreeritud 11 surmajuhtu.

Koroonaviiruse omikroni variant suudab vältida inimeste seni omandatud immuunvastust, kuna selle ogavalgul on ebatavaliselt palju mutatsioone.

Uurimistulemus on täispikkuses allalaaditav siin.

Jaga
Kommentaarid