Ostueelsed läbirääkimised müüjaga käisid ostjal suhtlusrakenduse WhatsApp kaudu. Ravimiameti andmeil kontrollis hulgimüüja ostu eel igaks juhuks partii pakendi ehtsust ja sai vasteks koodi "NMVS_FE_LOT_03", mis selles valdkonnas tähendab, et süsteemis puuduvad partii andmed.

Täpsemalt oli ravimiks „SOLIRIS 300 MG Concentrate for Solution for Infusion"

Tehing jäi loomulikult katki, ent hoiatusteade anti edasi ravimitootja esindajale, Eesti Ravimite Ehtsuse Kontrolli Sihtasutusele (REKS), ja tootjafirmale Alexion. Edasiste uuringute põhjal tuvastaski tootja, et tegemist oli võltsitud pakendiga ehk pakendi partii (1001600) ja seerianumber (GTIN: 05391527741008) ei ühtinud.

Ilmnes, et tegemist oli Türgi turule suunatud partiiga, ent pakendil olnud seerianumber viitas hoopis Suurbritannia ja Iirimaa turule mõeldud partiile. Tootja ise oli pakendile füüsiliselt trükitud seerianumbri alusel müünud partii aga hoopis Saudi Araabiasse.

Intsidendi edasise uurimise koordineerimisega tegeleb Euroopa ravimiamet. Kinnitust on leidnud pakendi võltsimine, kuid selgitamisel on, kas manipuleeriti ka ravimi toimeainega (ekulizumab).

Ravimiamet manitseb kõiki hulgiostjaid, et tähelepanu tuleb pöörata ravimi pakkuja usaldusväärsusele ja suhtluskanali valikule.

"WhatsApp või mõni juhuslikult leitud internetiportaal ei ole enamasti turvaline valik," märgib amet.

Soliris oli ravim, mille ostmiseks aitas sadu tuhandeid eurosid koguda Lastefond, et ravida ühte haiget Eesti tüdrukut. Solirise toimeaine ekulizumab on DNA-tehnikaga valmistatud humaniseeritud monoklonaalne IgG2/4κ-antikeha. Ravimit peetakse maailma üheks kalleimaks, aastane ravi võib maksta 300 000–700 000 eurot.