Täpsemalt analüüsisid teadlased andmeid 2 miljoni AstraZenecaga vaktsineeritu kohta Šotimaal ja 42 miljoni kohta Brasiilias.

Ilmnes, et Šotimaal suurenes viis kuud pärast täisvaktsineerimist haiglaravile sattumise või COVID-19-sse suremise tõenäosus ligikaudu viis korda. Tõhususe langust täheldati juba kolme kuu pärast, kui haiglasse sattumise ja surma oht oli juba kaks korda suurem kui kaks nädalat pärast teist annust. Nelja kuu möödudes oli vastav risk kolm korda suurem, kirjutab Medical Xpress.

Sarnaseid arve nähti ka Brasiilia puhul.

Domineeriv viirusvariant oli uuringuperioodil kummaski riigis erinev: Šotimaal oli selleks deltatüvi ja Brasiilias gammatüvi.

Uurimisrühma kuulusid teadlased Edinburghi, Glasgow, Aberdeeni, Strathclyde'i, St Andrewsi, Wellingtoni Victoria, Rio de Janeiro ja Bahia ülikoolist ning Fiocruzist. Nad avaldasid oma teadustöö ajakirjas The Lancet.

Edinburghi ülikooli Usheri instituudi direktor Aziz Sheikh ütles uuringutulemusi kommenteerides, et need peaksid andma valitsustele selged juhtnöörid tõhustusdooside programmide koostamiseks, et tagada inimeste maksimaalne kaitse.

"Kui teil on õigus saada tõhustusdoos ja te pole seda veel saanud, soovitan aeg kiiresti broneerida," kõlas ta sõnum AstraZenecaga põhikuuri läbinutele.

Jaga
Kommentaarid