Alkoholisõltuvuse raviks kasutatavat ravimit saab kasutada COVID-19 raviks. Selle võtmine võib vähendada ägedate sümptomite tekke tõenäosust ja surma tõenäosust pärast SARS-CoV-2 põhjustatud haiguse väljakujunemist. Retrospektiivsed uuringud on näidanud, et seda ravimit võtvatel inimestel on väiksem tõenäosus uue koroonaviirusega nakatuda.

Teadlased rõhutavad, et saadud tulemustesse tuleb suhtuda ettevaatusega, kuna vaatlusandmed ei näita ühemõttelist seost ravimi võtmise ja haigestumis- või suremisriski vähenemise vahel.

Samal ajal kinnitab teave täiendavate uuringute vajadust ning hüpoteesi kinnitamist või ümberlükkamist ravimi efektiivsuse kohta alkoholismi ravis COVID-19 väljakujunemisel.

Uuringus analüüsiti 944 127 ameerika veteranilt kogutud andmeid, keda testiti SARS-CoV-2 suhtes ajavahemikus 2020. aasta veebruarist 2021. aasta veebruarini ja 2233 neist said sel ajal alkoholismi raviks mõeldud ravimit. Selgus, et ravimi võtnute seas vähenes „koroonasse” nakatumise tõenäosus 34% võrra ning koroonaviirusesse surnute arv oli null 3% vastu nende seas, kes ravimit ei võtnud.

Disulfirami kasutati varem alkohoolikutele paigutatud ampullides. Samuti tehakse selle ainega alkoholi võõrutusravi seda iga päev süstides. Preparaat on kasutusel ka Eestis.

Jaga
Kommentaarid