Nikolai Gamaleja-nimeline riiklik epidemioloogia ja mikrobioloogia uurimiskeskus on juba välja töötanud koroonaviiruse omikronitüve vastase Sputnik V modifikatsiooni, mis on läbimas kliiniliste uuringute esimest etappi. Sellest teatas teisipäeval telekanali Rossija-24 eetris keskuse direktor Aleksandr Ginzburg.

„[Seni] puuduvad tõendid <...> selle kohta, et omikron asendaks delta tüve. [Antud juhul], võib-olla peaks vaktsiin olema kahekomponendiline, mis kaitseks nii delta tüve kui ka omikroni eest. Seetõttu on vaktsiinide loomiseks vaja kasutada uut platvormi, mille Gamaleja Instituut on juba välja töötanud ja praegu on [vaktsiini] kliiniliste uuringute esimene etapp,” sõnas ta.

„Kui toimub nihe (koronaviiruse delta tüvelt omikroni kasuks), on vaja <...> asendada delta tüve kaitset kodeeriv ning kaitset määrav sisestus omikronilise tüve vastu ning sellised modifikatsioonid on juba loodud,” selgitas Ginzburg.

Ginzburgi sõnul võivad tulla esimesed andmed Sputnik V vaktsiini efektiivsuse kohta omikroni tüve vastu juba järgmisel nädalal.

„Kõigepealt tahaksin selgitada vaktsiinide mõju teie loetletud protsessidele. Olen valmis sellel teemal sisuliselt ja teoreetiliselt arutlema. Arvan, et järgmisel nädalal on meil olemas ka antikehad, mis kaitsevad omikroni tüve eest,” ütles ta Vene riigitelevisioonis.

Kui vaktsiini efektiivsus selle tüve vastu on kaks kuni kuus korda väiksem kui Wuhani tüve vastu, siis Ginzburgi sõnul vaktsiini vahetamise ja uue välja töötamise peale mõtlema ei pea.

Jaga
Kommentaarid