PPA kuulutas riigihanke uue mobiil-ID lahenduse leidmiseks välja juba möödunud aasta 17. augustil. Pakkumise tegid kaks ettevõtet: senine lahenduse pakkuja SK ID Solutions (omanikud Swedbank, SEB ja Telia) ning ja Belgia ettevõte Belgian Mobile ID, mille lõid 2016. aastal seitse sealset mobiilioperaatorit ja panka, teiste seas BNP Paribas ja Orange. Ettevõttele kuulub muu hulgas isikutuvastusäpp itsme.

Eesti otsis hankega viieks aastaks mobiilset autentimise lahendust, mis peab võimaldama omakäelise allkirjaga võrdväärsete digitaalallkirjade moodustamist. Erinevalt praegusest mobiil-ID-st ei pea see enam olema seotud mobiili SIM-kaardiga.

Hankekomisjoni juhi, RIA peadirektori asetäitja Margus Armi sõnul ei olnud aga eelnevatest läbirääkimistest hoolimata võimalik pakkumuse teinud Belgia ettevõttega lepingut sõlmida mitmel põhjusel – see ei vastanud ootustele ning ületas ettenähtud eelarvet. Samuti tuli esitatud pakkumise põhjal esile, et hanke eesmärgid jäid hankes osalejatele ebaselgeks.

„Meie soov oli leida täisteenuse pakkuja, kes looks uue riikliku mobiil-ID lahenduse kasutamiseks nii riigi- kui ka erasektori e-teenustes. Sellist lahendust aga pakkuja ette ei näinud ning keskendus üksnes riiklikele e-teenustele. Pakkuja küll ei välistanud teenuse osutamist erasektorile, näiteks internetipankadele, kuid see nägi ette täiendavaid arendusi e-teenustes ning läbirääkimisi e-teenuse omanikega. Sellisel juhul ei ole aga võimalik prognoosida tegelikke kulutusi ning kasutajate arvu. Samuti pakkus ettevõte teenusele tuge üksnes raamlepingu ajaks, mis samuti ei olnud kooskõlas meie soovidega," tõi Margus Arm välja pakkumise põhipuudused.

Arm kinnitas, et koos partnerasutustega töötatakse lahenduse kallal, mis tagaks tänase mobiil-ID jätkamise ning paralleelselt hakatakse arendama uudset riikliku m-ID vahendit, mis kohanduks ka Euroopa Liidu e-identiteedi tulevikus planeeritud arendustega.

Ta ei öelnud, kas kuulutatakse välja uus hange või kuidas leitakse ettevõte, kes tema viidatud uut lahendust hakkaks välja töötama.

PPA identiteedi ja staatuse büroo juhataja Margit Ratnik sõnas, et kuigi tuleval suvel, 30. juunil lõppeb leping mobiil-ID senise teenusepakkujaga SK ID Solution AS (SK), ei muutu kasutajate vaates esialgu midagi.

„Kõik seni väljastatud mobiil-ID-d jätkavad toimimist kuni nende viieaastase kehtivusaja lõpuni ning neid saab jätkuvalt kasutada e-teenustes," selgitas Ratnik ning lisas, et PPA toetab RIA-t leidmaks riigile parim e-ID lahendus, mis pakuks inimestele alternatiivset autentimisvahendit lisaks ID-kaardile.

2020. aasta jaanuaris alustasid RIA ja PPA uue mobiil-ID hanke ettevalmistust. Soov oli hankida uutlaadi lahendust, mis oleks SIM-kaardi vaba ja toimiks jätkuvalt mobiilsel seadmel. Selleks peeti võistleva dialoogiga hankemenetlust, mille jooksul uuriti esmalt turu võimalusi ja huvi. Septembris kutsuti hanke lõppvooru kaks turuosalist – SK ID Solutions AS ja Belgian Mobile ID, kes tegi ka ainsana lõpliku pakkumuse.

SK ID Solutions pakub ka konkureerivat autentimislahendust Smart-ID, mis on samuti võrdustatud omakäelise allkirjaga ja saanud sellekohase rahvusvahelise sertifikaadi.