Lõuna-Aafrikas esimesed laboritestid näitavad, et omikrontüvi suudab osaliselt eemale hoida Pfizeri vaktsiinist. Teadlaste sõnul tuleneb “väga suur langus” selles, kui hästi vaktsiini tulemusel tekkinud antikehad uut tüve neutraliseerisid.

Seni veel eelretsenseerimist ootav uuring leidis, et Pfizeri vaktsiini tekitatud antikehade võime neutraliseerida omicron tüve on 41 korda väiksem

Uuringut juhtinud Aafrika terviseuuringute instituudi viroloog prof Alex Sigal ütles BBC-le, et omikroni võime põgeneda vaktsineerimise teel saadud antikehade eest on siiski mittetäiuslik. Sigal märkis, et vaktsineerimine koos varasema nakatumisega võib siiski variandi vastu neutraliseerivat toimet omada.

Teadlased usuvad, et varasem nakatumine, millele järgnes vaktsineerimine või revaktsineerimine, tõstab tõenäoliselt neutraliseerimise taset ja kaitseb tõenäoliselt inimesi raskete haiguste eest. Täpsemaid andmeid lubavad teadlased anda lähipäevil.

WHO hädaolukordade direktori Mike Ryani sõnul usub ta, et vaktsiinid aitavad siiski ka omikroni vastu.

“Meil on väga tõhusad vaktsiinid, mis on seni osutunud tõhusaks kõigi variantide vastu — nii raskete haigestumiste kui haiglasse sattumise osas — ning pole mingit põhjust eeldada, et see nüüd nii ei oleks,” ütles Ryan uudisteagentuurile AFP.

Ta viitas ka sellele, et esialgsetel andmetel ei tee omikron inimesi haigemaks kui delta ja teised tüved.

USA nakkushaiguste peaekspert Anthony Fauci ütles, et varaste tõendite kohaselt võib olla omikron teistest tüvedest nakkavam, kui vähem tõsist haigestumist põhjustav.

Omikronil on võrreldes koroonaviiruse algtüvega 50 mutatsiooni, neist 32 asuvad ogavalgus, mille neutraliseerimisele on suunatud senised vaktsiinid.

Maailmas on täna kinnitatult tuvastatud ligi 1700 omikroniga nakatumise juhtu — esikolmikus on UK, Taani ja LAV.

Jaga
Kommentaarid