Ühendkuningriigis Londonis elav 40. aastates Steve Verze on niisiis esimene inimene maailmas, kes sai hakata kandma 3D-printimise teel valminud silma.

Selle paigaldasid eile tema kolpa Londonis asuva Moorsfieldsi silmahaigla spetsialistid, aga ta sai uut silma proovida juba veidi varem, 11. novembril.

Just taoline moodne lahendus annab proteesile realistlikuma välimuse, kui varasemate variantidega võrrelda, süvendades muuhulgas muljet, et pupillil on n-ö sügavust.

Uudsel moel toodetud kunstsilm valmib kahe-kolme nädalaga ehk kuni kaks korda lühema ajaga kui senised lahendused. Printimine ise kulutab kõigest kaks ja pool tundi, aga asjatundja peab tulemust veel üle vaatama, lihvima ja seda konkreetse isiku pealuuse päris sobivaks kohendama.

3D-prinditud kunstsilma on ka senisest kergem kandjale sobivaks muuta, sest see valmib skannitud silmapiltide, mitte šablooni põhjal.

Osta 3D-prinditud silma veel ei saa, selle loojad alles alustavad sellise lahenduse väärtuse testimist inimeste peal.

Juba pool elu kunstsilmaga leppima pidanud Verze on kuuldavasti uudse proteesiga väga rahul ja nimetab selle välimust fantastiliseks. "Vajadus kunstsilma kasutada tekitas minus alati ebamugava tunde. Kui kodust välja lähen, vaatan tihti korraks spetsiaalselt peeglisse ja mulle ei meeldi, mida näen..."

Inimeste peal katsetamiseega on seotud Moorfieldsi silmahaigla arst, sama asutuse juurde kuuluva biomeditsiiniuuringute keskuse oftamoloogiaprofessor ja lisaks University College Londoni juurde kuuluva oftamoloogiainstituudi professor Mandeep Sagoo.