Esimesena Botswanas avastatud B.1.1.529 variandi ogavalgul on 32 mutatsiooni ja teadlased kardavad, et seetõttu ei pruugi viiruse vastu aidata vaktsiinide abil inimorganismis tekitatud antikehad, mis lihtsalt ei tunne niivõrd muutunud ogavalku ära, et seda neutraliseerida.

‎Lõuna-Aafrika teadlaste poolt neljapäeval esitatud viimased andmed näitasid, et variant näib olevat ka nakkavam ja jõudnud paljudesse Lõuna-Aafrika provintsidesse, kirjutab The Guardian.

Inglismaa pani reisimise punasesse nimekirja lisaks Lõuna-Aafrikale veel Namiibia, Lesotho, Botswana, Eswatini ja Zimbabwe ning neist riikidest on lennud alates tänasest keelatud.

Šotimaa omavalitsus andis teada, et kõigist kuuest riigist saabujad peavad reede keskpäevast alates suunduma isolatsiooni ja tegema kaks PCR-testi, alates laupäevast tulijad peavad siirduma aga karantiinihotelli. Ühestki neist riigist Šotimaale otselende ei toimu.‎

‎Lisaks on ka Iisrael teatanud, et keelab oma kodanikel neisse kuude riiki reisida ning nendest riikidest välismaalastel Iisraeli saabuda.

Maailma terviseorganisatsioon koguneb täna, et otsustada, kas varianti B.1.1.529 tuleks nimetada "huvipakkuvaks" või "murettekitavaks" variandiks.