Ülekäiguraja infosüsteem näeb kaamerate abil liiklejaid ja hoiatab neid võimalike ohtude eest valgussignaaliga. Lahenduse paigaldanud ettevõtte Bercman Technologies teatest selgub, et 5G-sidet sel esialgu vaja ei lähe, küll aga tulevikus.

"Saame seda kasutada, et arendada edasi lahendusi, kus nutikas ülekäigurada saadaks tulevikus ohuolukorras sõnumi autole, kus aktiveerub vajaduse korral automaatne pidurdamise juhiabisüsteem, või pakirobotile teate, et on turvaline ülekäigurada ületada," selgitas ettevõtte tegevjuht Mart Suurkask.

Telia 5G programmijuhi Margus Krupi sõnul loodab ta juba lähitulevikus näha ülekäiguradadel uusi põnevaid ja turvalisust tõstvaid lahendusi nagu reaalajas videoanalüüs ja jalakäijate tuvastamine, sõidukite otsesuhtlus liiklusmärkidega ning varajane teavitus võimalikest liiklusohtlikest olukordadest.

Telia kasutab oma 5G-võrkude tekitamiseks 4G-sagedusi, kuna riik pole Eestis õigeid sagedusi veel välja jaganud. Bercman Technologies on 2016. aastal asutatud tehnoloogiaettevõte.