Need ettevõtted on müünud ​​suurema osa oma vaktsiinidoosidest rikastele riikidele, jättes madala sissetulekuga riigid hätta, teatas Medical Xpressi vahendusel koroonavaktsiinidele laiema juurdepääsu eest võitlev organisatsioon People's Vaccine Alliance (PVA), mis põhines oma arvutustes ettevõtete tuluaruannetel.

PVA hinnangul teenib kolmik sel aastal kokku 34 miljardit dollarit maksueelset kasumit, mis tähendab üle 1000 dollari sekundis, 65 000 dollarit minutis või 93,5 miljonit dollarit päevas.

"On rõve, et mõned ettevõtted teenivad igas tunnis miljoneid dollareid kasumit, samas kui madala sissetulekuga riikide elanikest on koroonaviiruse vastu täielikult vaktsineeritud vaid kaks protsenti," ütles PVA ja Aafrika liidu liige Maaza Seyoum. „Pfizer, BioNTech ja Moderna on kasutanud oma monopoli, et seada esikohale kõige kasumlikumad lepingud rikkaimate valitsustega, jättes madala sissetulekuga riigid välja külma kätte."

PVA andmeil on Pfizer ja BioNTech on tarninud vähem kui ühe protsendi oma vaktsiinitarnetest madala sissetulekuga riikidesse, Moderna näit on vaid 0,2 protsenti. Need ettevõtted on saanud 8 miljardi dollari ulatuses riiklikku toetusrahastust, kuid keeldunud maailma terviseorganisatsiooni kaudu oma vaktsiinitootmistehnoloogia vahendamist vaesematele riikidele.

PVA 80 liikme hulka kuuluvad Aafrika liit, Global Justice Now, Oxfam ja UNAIDS.

Jaga
Kommentaarid