Doktor Tanel Vaas oli 2020. aasta kevadel üks esimesi, kes uue ja vähetuntud haiguse tagajärjel surnud inimestele lahangut teostas.

"Esimestel lahangutel ma kasutasin täielikku kaitsevarustust: kostüümi, maske, prille ja sirmi. Selles liikumine polnud üldse lihtne, viie või seitsme minuti pärast oled üleni higine," rääkis ta Fortele.

Praegu lahatakse koroonasse surnuid juba harva, Vaas ise jõudis teha lahkamise neljale lahkunule. Ta meenutab, et vaatepilt oli jahmatav.

"Kops näeb välja nagu tavaline põletikuline kops. Aga kui see mikroskoobi alla panna, siis see kops on täiesti sidekoestunud. Hingamispinda oli järele jäänud väga vähe. Ma pole varem sellist kopsu näinud ja see tundus väga õudne," ütles Vaas.

Milline näeb välja surm koroonaviiruse põhjustatud haiguse tagajärjel?

"Surm saabub aeglase lämbumisega. Inimene ei saa enam hapnikku."

Vaasi kooliõpetajast abikaasa on seda haigust põdenud ja selgus, et tema sai selle koolist oma õpilastelt. Vaas sõnab, et seda haigust ei soovitaks ta kellelegi ja eriti idiootne on see, kui inimesed on üritanud seda nakkust ise saada, et läbipõdemise teel immuunsus saada.

"Mina tõesti ei tahaks seda haigust põdeda! Vaktsineerimine ei hoia ära nakatumist, aga ta aitab ära hoida kahjustused. Need kahjud, mida COVID-19 teeb, on vaktsineeritul ikkagi palju väiksemad."

Jaga
Kommentaarid