Ekspertidest koosnev STIKO teatas oma kolmapäeval langetatud otsuses, alla 30-aastastele inimestele tuleks edaspidi pakkuda ainult Pfizer-BioNTech COVID-19 vaktsiini, kirjutab Forbes.

Põhjus selles, et Pfizeri süsti saanud inimestel oli südamepõletiku esinemissagedus veidi madalam kui Moderna süsti saanutel.

Reutersi andmeil viitab STIKO uuringutele, mis näitasid, et 1829-aastaste meeste puhul on Moderna vaktsiini saanutel 11,71 südamepõletiku juhtumit 100 000 süstimise kohta ning Pfizeri vaktsiini saanutel 4,68 juhtu. Sama vanade naiste puhul oli määr Moderna puhul 2,95 ja Pfizeri puhul 0,97.

Deutsche Welle andmetel vaatavad nüüd soovituse üle veel üks ekspertide rühm ja Saksamaa osariigid.

Prantsusmaa tervishoiueksperdid esitasid selle nädala alguses sarnase soovituse, viidates üleriigilisele uuringule, mis viitab Moderna vaktsiiniga seotud väga haruldasele südamepõletiku riskile. Reutersi teatel leidis sealne ekspertide nõukoda, et alla 30-aastastel on südamepõletiku risk Pfizeri vaktsiini korral umbes viis korda väiksem kui Moderna vaktsiini kasutades.

Moderna koroonavaktsiini kasutamist noorematel inimestel on keelanud näiteks Soome, Rootsi, Taani ja Norra. Kõik nad tsiteerivad uuringuid, mis näitavad väga harva südamepõletiku riski noortel, kes on saanud mRNA koroonaviiruse vaktsiini. Ükski uuring ei sea kahtluse alla vaktsiinide tõhusust ega kasu, mida need COVID-19 eest kaitsmise kaudu toovad, ning uuringud näitavad, et südamepõletiku risk on COVIDiga nakatunutel oluliselt suurem.

Jaga
Kommentaarid