Tegelikult tuli sellest kellast müügile kaks versiooni keeratava sihverplaadiga Galaxy Watch4 Classic ja lihtsalt Galaxy Watch 4. Mina proovisin järele viimase - minimalistliku, sümpaatselt tagasihoidliku ja sooneutraalse tunnetusega mudeli, mille juhtimiseks ei ole vaja midagi keerutada - on vaid puutetundlik värviline ekraan ja kaks suhteliselt lamedat nuppu paremal küljel.

Ja rohkem ei olegi väga midagi selle kella välimuse kohta öelda. Pehme silikoonist rohekas-hallikas-must rihm. Kella sisuosa korpus on üleni ja katkematult kaetud kaitseklaasiga, ekraani servades on kerge diagonaalne üleminek. Sellele on külgedelt kinnitatud plastist ja rihmaga sama tooni külgsangad, mille külge omakorda kinnituvad rihma osad.

Sihverplaate pakub Samsung seejuures kahte mõõtu: 44 ja 40 mm ning kaaluvad need vastavalt 30,3 ja 25,9 grammi - ühesõnaga, on kerged ja märkamatud on need kellad meie randmetel ning displei suurus on seejuures lihtsalt maitse (ja silmanägemise) asi.

Kui pöörame pilgu kella funktsionaalsustele, siis ekraani svaipides torkavad esimese asjana silma mõningad olulised uued vaated. Seonduvad need kellaomaniku tervisega.

Esiteks on uus kehaanalüüsi rakendus. Kasutajal tuleb sisestada enda kaal ja pikkus ning seejärel hoida keskmist ja sõrmusesõrme pool minutit kella nuppudel: tulemuseks öeldakse sulle, kui palju su organismis on keharasva, skeletilihaseid ja vett ning milline on nende näitude muutus võrreldes möödunud mõõtmisega. Kahjuks ei saa ma seda näitu siin kuvada, kuna see oleks liiga piinlik.

Parem on lugu südame tegevuse mõõtmisega - ehk et see kell teeb ka lihtsama EKG ära:

Koroonaajal on loomulikult väga oluline teada oma vere hapnikusisaldust, kas see funktsionaalsus on olemas. Lisaks stressi, une kvaliteedi, pulsi, sammude arvu, sajakonna spordiala täpsema mõõtmise võimalus - kõik see on selles väikses seadmes sees olemas.

Oluline on märkida veel kolme omadust ja nendeks on eSIM (ehk mobiilist sõltumatu kõnede pidamine ja internetis olek), sisseehitatud GPS ja NFC abil viipemaksed (selle puhul tekib küll tüütu kohustus kellale PIN-koodi või joone vedamisega ekraanilukk peale panna, kella tuleb paigaldada ka Google Pay äpp ning olla seejuures Swedbanki, LHV või Inbanki klient).

Tehnilise poole pealt veel niipalju, et Samsungi nutikellad on nüüd varustatud uue operatsioonisüsteemiga Wear OS Powered by Samsung. See tähendab, et kella saab installida ka näiteks muusikaäpi Spotify.

„Kõige suurem sisuline uuendus Galaxy Watch4 nutikellade puhul on kindlasti operatsioonisüsteem. Kellad on nüüd varustatud Samsungi ja Google'i koostöös valminud Wear OS Powered by Samsung operatsioonisüsteemiga, mis tähendab, et kasutajatel on kella kaudu nüüd erinevaid Google'i teenuseid palju lihtsam kasutada ja võimalusi on rohkem. Samuti saab soovi korral kellaga navigeerimiseks kasutada Google Mapsi," rääkis Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma.

Terviselahendused põhinevad BioActive sensoril. Tegemist on lahendusega, mis ühendab endas kolm funktsiooni - optiline pulsimõõtja, elektriline südamerütmi ja bioelektrilise takistuse analüüs.

Seespool on kellal Samsungi uus 5 nm protsessor ja graafikakiip, mis on 10 korda kiirem kui eelmisel mudelil. Lisaks on kellal 16 GB salvestusruumi, et kasutajad saaksid soovi korral muusikat otse kellale laadida ja seda seejärel kõrvaklappidest ilma telefoni kasutamata kuulata.

Uued kellad maksavad sõltuvalt suurusest 329 ja 349 eurot.