Molnupiraviiri (tuntud ka kui MK 4482 või Lagevrio) on välja töötanud ravimihiid Merck Sharp & Dohme koostöös Ridgeback Biotherapeuticsiga ning see on ette nähtud COVID-19 raviks täiskasvanutele.

Erinevalt vaktsiinidest ja mitmetest kliinilistest ravimitest ei ründa molnupiraviir koroonaviiruse ogavalku. Ravim sihib hoopis viiruse RNA polümeraasi tööd, millega takistatakse viiruse geneetilise materjali (RNA) paljundamist ning sellega takistatakse viiruse paljunemist organismis. Seega: ravim üritab tekitada polümeraasis sedavõrd suured vead, et viirusel ei õnnestu enam endast eluvõimelisi koopiaid teha.

USA ettevõtte Merck andis kuu aja eest teada, et kõige tõhusamat mõju omab ravim siis, kui võtta seda viie päeva jooksul haigestumise algfaasis.

Eesti ravimiameti hinnangul lubab Euroopa kolleegide otsus alustada kiirendatud hindamisprotseduuriga eeldada, et eelkliinilistest ja kliinilistest uuringutest saadud tulemuste kohaselt võib ravim tõesti pärssida SARS-CoV-2 paljunemist organismis, vältides seeläbi COVID-19 põdevate inimeste sattumist haiglaravile või surma.

Kiirendatud hindamisprotseduur jätkub senikaua, kuni firma on esitanud ametlikuks müügiloa taotluseks piisavalt andmeid. Ameti teatel jälgitakse andmete hindamisel kõiki olemasolevaid ravimitele kehtestatud kvaliteedistandardeid. Kuigi hindamiseks kuluvat aega pole võimalik ennustada, peaks protsess tänu kiirendatud hindamisprotseduurile olema lühem kui tavaline hindamisprotseduur.

On arvatud, et üks ravikuur selle ravimiga maksab 700 dollarit (605 eurot).

Jaga
Kommentaarid