Delfi tormiblogist sai eile õhtul lugeda, et Saaremaal Roomassaares puhus tuul kohati isegi 33,1 meetrit sekundis, mis läheb Beauforti skaalal kirja kui orkaan. Kas Eestis tekib tõesti orkaane?

Sünoptik Kairo Kiitsak vastab sellele küsimusele eitavalt. Kõnealust tormi ei ole korrektne nimetada orkaaniks.

"Tuule keskmine kiirus ei ole Eestis kunagi orkaani mõõtu saavutanud, see algab väärtusest u 33 m/s, lähtudes tuule keskmisest kiirusest, mitte puhangutest. Puhanguline kiirus võib küll nii suur olla. Eestit räsib hoopis klassikaline äge parasvöötme tsüklon," selgitab sünoptik.

Sarnaselt vastab Forte päringule Tartu ülikoolis loodusgeograafina töötav Mait Sepp.

"Rangelt võttes ei esine Eestis orkaane. Orkaan on troopikas tekkinud ja Atlandi ookeanil liikuv väga tugev tsüklon. Need tavaliselt liiguvad Põhja-Ameerika idarannikul ja hääbuvad seal. Küll aga esineb meil (õnneks haruharva) orkaani tugevusega tuuli.

Segadus tekib sellest, et tuulekiirusi iseloomustava Beauforti skaala kõige kõrgema, 12. astme nimeks on pandud orkaan," selgitab loodusgeograaf.

Kokkuvõtteks

Oma teravuse ja tugevuse juures ei ole torm Saaremaal siiski suurt kahju toonud. Torm murdis peamiselt palju puid, Mullutus kukkus puu auto peale.

Roomassaare sadama kapteni Kaarel Niine sõnul kuulis ta esmakordselt oma pika tööelu jooksul kuidas metall oigab ja ägab. Ta tõi ka välja, et sadamas langes veetase järsult.