„Kehtetu sedel avastati protseduuri käigus, mis ongi mõeldud seda tüüpi rikutud sedelite avastamiseks. Seda tehakse e-häälte töötlemise käigus, kus selleks kontrolle läbi viiakse. Ja kontrollist kaugemale ehk kokku lugemiseni selline hääl jõuda ei saa," ütles Fortele valimisteenistuse esindaja Kristi Sobak.

„Valimissüsteemi ei õnnestunud petta, sest süsteem tuvastas kehtetu hääle ja seda kokkulugemisel ei arvestatud," kinnitas ta.

Sobaki sõnul ei ole ise valijarakenduse tegemine kuidagi karistatav, sest loomiseks vajalikud spetsifikatsioonid on avalikud. „Soovitada sellist tegevust küll ei saa, sest garanteeritult töötab ikkagi ametlik valijarakendus," märkis ta.

Valimisnädalal süsteemi jõudunud kehtetu e-hääl oli korrektselt digiallkirjastatud ja allkirjastatud sedel vastas esmastele e-hääle tingimustele. Töötlemise ajal teostatakse kõigile sedelitele kontrollid, mis tagavad, et ainult korrektselt valimiste võtmega krüpteeritud sedelid lähevad lugemisele.

„Kõrvale jäävate sedelite kohta ei ole võimalik öelda muud, kui et need ei ole korrektselt krüpteeritud, seega ei saa neid ka valimiste võtmega avada. Näiteks võib püüda sedeli pähe esitada täiesti juhuslikku baidi-jada. Selliste juhtumite välistamiseks ongi töötlemises krüptogrammide korrektsuse kontrollid," ütles Sobak.

Selleks, et võltsrakenduse abil antud hääl sai jõuda valimiste süsteemi, pidi selle looja teadma IP-aadressi, kuhu info saata.

Täna keskpäeval oli valimised.ee lehel veel vale e-hääletanute arv, see peaks olema ühe võrra väiksem ehk 275 586.