Viirust on enim Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis. Varasemate nädalatega võrreldes on viirusesisaldus reovees kasvanud ka Lääne-Eestis. Puutumata pole jäänud ka väiksemad asulad, lisaks on viirus nüüd leitav Hiiumaa reoveest.

Möödunud nädalal oli märgata suurimat viirusekoguse kasvu Harjumaal, Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis. Praegu on olukord küll veidi parem, kuid Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis püsib viirusekogus riigi keskmist olukorda kirjeldava indeksiga võrreldes tublisti suurem.

Uuringu juhi, Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul võib seal lähinädalatel eeldada nakatunute arvu suurimat kasvu.

Toimunud pole ühtki järsku hüpet, kuid olukord on hiilivalt jõudnud üsna lähedale veebruari tasemele, mil nii nakatunute arv kui ka viirusekogus liginesid oma senisele tipule, ütles ta.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, enam kui 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele väiksemates asulates.

Sel nädalal võeti proove üksnes suurematest asulatest, mille proovid kajastavad ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda ning annavad usaldusväärse pildi asula nakkustasemest.

Proovide kogumisel teeb Tartu Ülikool koostööd Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja eri linnade reoveepuhasteid käitavate veefirmadega. Analüüsid toimuvad TÜ tehnoloogiainstituudi laborites.