Alles see oli, kui Moderna teatas plaanist Aafrikasse vaktsiinivabrik rajada, milleks kulub pool miljardit USA dollarit (u 432 mln eurot). Paraku kaasnesid sellega kurvemad uudised tervelt viiest riigist.

Kolmapäeval teatas Rootsi valitsus, et paneb pausile Moderna vaktsiini manustamise noorematele vanusegruppidele – inimestele, kes on sündinud 1991. aastal või hiljem.

Põhjus: alla 30-aastastel Modernat saanutel esines hiljem müokardiiti ja perikardiiti, mis tegi terviseasjatundjad murelikuks. Esimene on südamelihasepõletik ja teine südamepauna seest katva kelme põletik. (Vaktsiini ja põletikuriski seos sai eriti selgeks pärast teise doosi manustamist, mainis amet.)

Peagi teatasid sarnasest pausiplaanist väikese vahega veel Taani, Soome ja Norra valitsused.

Taanlased ei süsti praegu Moderna vaktsiini igaks juhuks enam alla 18-aastastele. Neid panid muret tundma mingi veel avaldamata uuring, mis on saadetud Euroopa ravimiametisse (EMA) tutvumiseks.

Ka norrakad ei süsti Moderna vaktsiini alla 18-aastastele, isegi kui nad on ühe annuse juba saanud, ning soovitavad kõigile alla 30-aastastele meestele pigem Pfizeri toodet. Soomlased võtsid eeskuju rootslastest ega paku Modernat enam alla 30-aastastele.

Nii Rootsi, Taani, Norra kui ka Soome pakuvad koroonavaktsiine inimestele alates 12. eluaastast ja asendavad Moderna doosid vähemalt ajutiselt Pfizeri omadega.

Moderna esindajad reageerisid pahaendelistele uudistele julgustava teadaandega, et kumbki mainitud põletik ei esine nende vaktsiini saanutel üldiselt karmil kujul ja läheb peagi üle. Ja üldse olla müokardiit tõenäolisem COVID-19 põdemise järel, eriti alla 20-aastaste meeste puhul.

Aga Moderna hädad sellega ei lõpe. Jaapan teatas, et loobus 1,63 miljonit Moderna vaktsiini annuse kasutamisest, kuna selle kolmest partiist leiti roostevaba terase osakesi.

Moderna tellimusel partiid tootnud Hispaania firma Farmaceuticos Rovi väitel sattusid need vaktsiini hulka tootmisvea tõttu ega ole inimeste tervisele ohtlikud.

Seda vaktsiini Jaapanis levitav firma Takeda otsustas aga Moderna teenetest loobuda. Jaapan tellis tuleviku tarbeks hoopis 150 miljonit annust Novavaxi vaktsiini, mida veel alles inimestel katsetatakse.

Eesti ravimiamet kommenteerib teemat järgnevalt:

  • pole kinnitatud, et mRNA-vaktsiinid (Pfizer, Moderna) oleks Eestis alla 30-aastastele kardioloogilisi kõrvaltoimeid toonud
  • küll tekkis müokardiit ühel 40-aastasel mehel kuu peale esimest Pfizeri süsti, seos vaktsiiniga pole välistatav
  • Eestis on Pfizeri vaktsiini saanud 95 000 alla 30-aastast, Moderna oma u 11 200
  • müokardiit ja perikardiit on tekkinud sagedamini mRNA vaktsiini teise annuse järel, enamasti kahe nädala jooksul vaktsineerimisest