Juhtumi juured ulatuvad juba 4. augustisse 2020, mil EMA saatis esimese avaliku kaebekirja Taani ministritele ja ajakirjandusele. Kirjas, mis mitteavalikult oli välja saadetud juba nädalapäevad varem, heideti ette, et 20 protsenti Taani jõudvatest puidugraanulitest on pärit Eestist, täpsemalt ettevõttest Graanul Invest, ning et selleks hävitatavat liiga palju Eesti metsa.

Veidi vähem kui aasta hiljem laekus Taani TV2 Østjyllandi dokumentalistidelt kiri EMA ühele juhtfiguurile Mati Sepale, kes ajakirjanikud lahkelt Eestisse kutsus, ning 5. oktoobril see käik ka teoks sai.

„Ma olin juba varem kogu päevateekonna paika pannud ja nendega eelnevalt selle ka kooskõlastanud. Plaan oli, et alustame filmivõtetega Ida-Eestimaa lageraiete keskelt ja lõpp-punktiks jääb Graanul Investi tehas Lõuna-Eestis," kirjeldas Mati Sepp ühismeedias teisipäeval toimunut.

„Mida enam me Lõuna-Eestisse, Graanul Investi tehase poole jõudsime, seda selgemini said nad aru, mis Eesti metsadega tegelikult toimub. Põhimaanteede trasse mööda liikudes tekkinud illusioon kaunist Eestimaa loodusest kukkus kolinal kokku ja vajus väga sügavale "traktori rööpasse". Ma näitasin seda, mida metsamehed nimetavad metsakasvatamiseks, see kõik mõjus ikka korraliku šokina lageraiete meri laius üle metsamaa, ükskõik kuhu ka ei läheks," rääkis Sepp.

Taani ajakirjanikud olevat Sepale kinnitanud, et Taanis on seadusega keelatud ümarmaterjalist tehtud graanulite põletamine. Matri Sepp väitis ajakirjanikele omakorda, et märkimisväärne osa ümarmaterjalist jõuab Eestis Graanul Investi tehastesse ja liigub sealt edasi Taani.

„Kuna nad olid tutvunud dokumentidega, mis väitsid vastupidist, olid nad minu jutu osas alguses natuke kahtlevad. Kuid kui nad nägid Graanul Investi tehase laoplatsil tuhandeid tihumeetreid ümarmaterjali, siis nad said isegi aru, mis tegelikult toimumas on," kirjeldas Sepp. „Selgus, et seal oli suurtes kogustes kaske (kasepaberipuud), kuuske ja mändi. Osa sellest materjalist tundus isegi väga korralik olevat ja sobilik tooraine ka 300 meetrit eemal asuvale palgitööstusele. Lisaks oli seal saart või tamme, täpset puuliiki ei suutnud kaugustest tuvastada, palju haavapuitu, mis on jällegi paberipuu alla kuuluv materjal seda kõike suurte virnade viisi."

Taanlased olevat olnud kõigest nähtust šokeeritud, nende dokumentaalfilm peaks jõudma eetrisse novembris.

Graanul Invest: Mati Sepp esitab sihilikult eksitavaid väiteid

Graanul Investi esindaja Raimo Oinus nimetas EMA väiteid sihilikult eksitavateks.

„Graanul Investi tarneahel on avalik, sertifitseeritud ja regulaarselt kolmandate osapoolte poolt kontrollitud. Asjaolu, et kasutame toodangu osana ka madalakvaliteedilist tüvepuitu, ei ole saladus ja see on kajastatud avaliku teabena kõikides meie aruannetes ning muudes avalikes allikates," rääkis Oinus Fortele. Seega oleks EMA poolt tegemist justkui avatud uksest suure käraga sisse murdmine.

Tema sõnul on väide, justkui Taanis oleks keelatud madalakvaliteedilist tüvepuitu sisaldavate puidugraanulite kasutamine, samuti ekslik.

„Graanul Investi tehaste toodang on vastavuses eeskirjadega nii Taanis kui ka kõikides teistes riikides, kuhu me oma toodangut ekspordime," kinnitas Oinus.