„Soovitame kõigil valijatel kanda maski, hoida valimisjaoskonnas distantsi ja desinfitseerida käsi. Soovitav on mitte jätta hääletamist viimasele päevale, et hääletajate hulk jaotuks nädala peale. Kordan ka üle, et COVID-tõendit hääletamisruumis esitama pea," ütles riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe tänasel pressikonverentsil.

Koitmäe sõnul on maski kandmine valimisjaoskonnas tõepoolest vaid soovituslik. "Valijal tingimata sellepärast hääletamata ei jää," sõnas ta.

Seekordsed valimised on erilised selles osas, et kuna kasutusele on võetud elektrooniline valijate nimekiri, siis saavad inimesed oma valimisringkonna piires hääletada mis iganes jaoskonnas.

Sellest tulenevalt on tekkinud ka omapäraseid valimiskohti: näiteks Tallinna botaanikaaed, Võsu rannaklubi, Pärnu bussijaam ja Valga raudteejaam. Tallinna, Tartu ja Pärnu kaubanduskeskustes on kokku 29 hääletusruumi. Lisaks on loodud 62 mobiilset valimisjaoskonda, mis vahetavad päeva vahetudes asukohta.

Avatud on kokku 448 jaoskonda. Esmaspäevast neljapäevani ei ole avatud kõik valimisjaoskonnad vaid igas omavalitsuses vähemalt üks. Reedest alates on avatud kõik jaoskonnad. Valimispäeval on jaoskonnad avatud kella 9-st kella 20-ni.

Tervise mõttes kõige turvalisem on muidugi e-hääletada. Seda saab teha 11. oktoobril algaval valimisnädalal alates esmaspäeval kell 9st kuni laupäeval kell 20ni. Valimispäeval, 17. oktoobril enam e-hääletada ei saa, küll aga muuta valimisjaoskonnas oma e-häält ja sel juhul läheb arvesse paberhääl.

Kui inimene on nakatunud või määratud isolatsiooni, aga e-hääletada ei soovi, siis saab ta telefoni teel taotleda kodus (R-P kell 9.00 - P kell 20.00) või muus asukohas (E-N kell 9.00-20.00) hääletamise võimalust.

Valimistel osaleb sel korral kokku 10 025 kandidaati, neist 61,6 protsenti on mehed. Kandidaatidest 6322 kandideerib erakondade nimekirjades ja 3660 valimisliidu nimekirjas. On ka 43 üksikkandidaati. Sel juhul tuuakse hääletamiskast inimese asukohta.

Valijate nimekirjadesse on kantud kokku 1 075 199 inimest. Neist 909 367 on Eesti kodanikud ja 165 832 muu või määratlemata kodakondsusega valijad.

Täpsemalt vaadates on näiteks Venemaa kodanike valijate nimekirja kantud 70 514 ja ilma kodakondsuseta inimesi 63 397.

16-17- aastaseid valijaid on sel korral 63 397.

Kõik valimisjaoskonnad on nüüdsest varustatud arvutitega ja iga hääletamise kohta tehakse kohe valmisregistrisse märge, et vältida topelthääletamise võimalus.

Oma e-häält saab kontrollida AS Cybernetica loodud mobiilirakendusega "EH kontrollrakendus".