„Täiesti välistatud on suurte spordisündmuste korraldamine vaid kaitsealade loodusreservaatides, kuhu on keelatud minna ka üksikul jalutajal," ütles keskkonnaameti looduskasutuse osakonna juhataja Kaili Viilma vastuseks Forte küsimusele, kus täpselt Eestis on keelatud organiseeritud grupiviisiline orienteerumine, matkamine, metsajooks või rattasõit.

Kõigil teistel kaitstavatel aladel saab Kaili Viilma sõnul ürituste lubamist kaaluda.

„Ühe või teise sündmuse lubamine sõltub selle sisust, osalejate arvust, ala täpsemast kaitsekorrast, kaitstavast loodusväärtusest ja muudest keskkonnatingimustest," märkis ta. „Näiteks väljaspool teid sõidukitega üritusi kaitsealadel reeglina ei lubata ja suurema osalejate hulgaga üritustesse suhtutakse ettevaatlikumalt."

Amet võtab arvesse muidugi ka ajalisi liikumispiiranguid pesitsusrahu tagamiseks, seda, kus asuvad kaitsealuste liikide leiukohad ja elupaigad ning ka seda, kui kuiv või märg on pinnas.

„Täielikult keeldume me spordisündmuse kooskõlastamisest väga harva, enamasti seame loodusväärtuse kaitseks tingimusi. Kui korraldaja on valmis piirangutega arvestama, siis tohib spordisündmusi ette võtta ka kaitstavatel aladel," kinnitas Kaili Viilma.

Üldreegel näeb ette, et keskkonnaametiga tuleb spordisündmuse korraldamine kooskõlastada siis, kui seda soovitakse pidada kaitstaval alal.

Orienteerumisneljapäevakute korraldaja ja rajameister Mait Tõnisson ütles eile ETV uudistesaatele „Aktuaalne kaamera", et keskkonnaameti poolt on läinud just viimasel ajal „läinud asi karmimaks".

„Pannakse kinni või antakse luba [liikuda] ainult mööda teid ja radu. Aga see ei ole meie ala. Mööda teid ja radu liiguvad teiste alade tegijad," rääkis Tõnisson, kelle sõnul tahaksid orienteerujad joosta läbi soo või siis nõlvadest alla, aga seda erosiooni kartes teha ei lubata.

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk sõnas saates, et kui üks inimene jookseb läbi märgala, siis mingit jälge järele ei jää, aga kui sealt paneb läbi paarkümmend inimest, siis jääb päris korralik loha järele ja tegelikult võtab koha taastumine aega aastaid ja aastaid.