Uuringu värsked tulemused näitavad, et koroonaviirusega võib olla nakatunud 0,91 protsenti Eesti täisealistest elanikest ehk umbes iga 110. täiskasvanu.

Nakatunud on enamasti keskealised ja noored täiskasvanud. Valdavalt kaasnevad COVID-19-sse haigestumisega tuntavad sümptomid.

Samas on Eestis viirusevastased antikehad tekkinud vaktsineerimise või haiguse läbipõdemise teel ligi 77 protsendil täisealistest.

Ajavahemikus 15.–27. september testiti koroonaviiruse olemasolu juhuvalimi alusel 2378 täisealisel inimesel, kellest positiivse testitulemuse sai 19. Neist neli olid juba haiguse läbi põdenud ega olnud enam nakkusohtlikud.

Positiivse testitulemuse saanute profiili järgi saab öelda: vaktsineeritul on nakatumise tõenäosus ligi kolm korda väiksem kui inimesel, kes pole vaktsineeritud ja/või haigust läbi põdenud.

Teisisõnu võib vaktsineeritute seas olla hetkel viirusekandja iga 145. täisealine eestimaalane, kuid vaktsineerimata inimeste seas iga 50. täisealine.

Antikeha-analüüs tehti seekordse uuringuetapi käigus 2302 täisealisele, antikehi leidus 2305-l.

Uuringu juhi Tartu ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul on hetkeolukord nakkusohtlike hulga poolest võrreldav veebruariga, kuid tänu antikehade laialdasemale levimusele on haiglaravi vajavate koroonahaigete hulk kaks korda väiksem.

Antikehade levimus on piirkonniti mõnevõrra erinev: parim Hiiumaa ja Saaremaa täisealiste hulgas, tagasihoidlikum Lõuna-Eestis ja Pärnumaal, mis peegeldub ka uute haigusjuhtumite arvus, märkis Kalda.

Uuringus osalejad vastasid ka igapäevase käitumise kohta. Selgus, et kuigi maskikandmine on võrreldes augustikuise seireetapiga muutunud laialdasemaks, on üldiselt üha vähem neid, kes püüaksid nakkuse vältimiseks midagi erilist ette võtta.

Samal ajal on kokkupuuted võimalike nakatunutega sagenenud: augustis oli võimaliku nakatunuga lähikontaktis olnud iga 40. inimene, nüüd juba iga 20.

„Peamisi ettevaatusabinõusid tasuks siiski järgida, sest ka vaktsineeritud võivad haigestuda ja viirust potentsiaalselt edasi kanda. Tõsi küll, nende nakatumisrisk on vaktsineerimata inimestega võrreldes kolm korda väiksem ja tõenäoliselt põevad nad haigust kergemini,“ selgitas uuringumeeskonna liige, Tartu ülikooli rahvatervishoiu kaasprofessor Mikk Jürisson.

Tänahommikuse seisuga vajab sümptomaatilise COVID-19 tõttu haiglaravi 163 inimest. Kokku on haiglas 200 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Eilse ööpäeva jooksul avastati Eestis 796 uut nakatunut.

Koroonaviiruse levimuse seireuuringut teeb Tartu ülikooli teadusrühm koostöös Synlab Eesti, Medicumi ja Kantar Emoriga.