Moderna taotlus näeb ette Spikevax'i vaktsiini tõhustusannuste manustamist vanematele kui 12-aastastele inimestele vähemalt kuus kuud pärast teist annust, teatab Eesti ravimiamet.

Tõhustusannuste eesmärk on taastada vaktsiini toime pärast esmasest vaktsineerimisest saadud kaitse nõrgenemist. Seni pole sellist taastamist tervetel täisvaktsineeritud inimestel vajalikuks pidanud riigiametid ega teadlased.

EMA inimravimite komitee (CHMP) hindab Moderna esitatud andmeid, sealhulgas käimasoleva kliinilise uuringu tulemusi kiirendatud korras ning otsustab, kas vaktsiini kasutuse muudatuse soov on vahepeal muutunud põhjendatuks.

Ravimiameti teatel hinnatakse taotlust, et „vajaduse korral oleks tõhustusannuste kasutamist toetavad tõendid olemas".

Moderna aktsia on aga kolmandate dooside vajadust kirjeldavate uudiste taustal muudkui tõusnud ja tõusnud:

Kolmanda doosi uudised on Moderna aktsiat kergitanud kuus kuud järjest

Spikevaxi on praegu lubatud kasutada vanematel kui 12-aastastel. Vaktsiin sisaldab molekuli nimega informatsiooni-RNA (mRNA), kus on juhised viiruse ogavalgu tootmiseks. Ogavalk toimib antigeenina ning valmistab keha ette kaitsmaks end SARS-CoV-2 vastu.

Kolmandaid doose on seni peetud kõne alla tulevaks vaid immuunpuudulikkusega inimestel. USA on juba andnud kolmanda doosi kasutamise õiguse Pfizeri vaktsiinile.

Iisraelis on vaktsiinitootjatel ja nende aktsionäridel läinud väga hästi seal kehtivad vaktsineerimispassid vaid kuus kuud ja rahvast sunnitakse nii kolmandaid vaktsiinisüste saama.