Ei ole kellegi jaoks saladus, et iga päev läheb Eestis raisku tonnide viisi toitu, mis ei ole tegelikult sugugi halvaks läinud. Kõik need kolm ettevõtmist püüavad ära viskamisele minevat sööki päästa enne, kui see prügikasti jõuab ning annavad selle tasuta või soodsa hinnaga tänulikele sööjatele.

Kolm maailmamuutjat

Fudler on ühe aastaga Eesti restoranidest ja kohvikutest päästnud 10 000 einet. Nende veebiplatvormi kaudu saavad inimesed osta toitu, mida Fudleriga liitunud restoranid ei ole päeva jooksul maha müünud. "Näiteks lõunapakkumised," selgitas tegevjuht Rudolf. "Restoran paneb kella kolme paiku Fudlerisse üles, et üle jäi nii mitu praadi ja inimene läheb ostab selle soodsa hinnaga ära."

Tartu toidujagamine on päästnud 5000 kilogrammi sööki prügikasti sattumisest. Toidupäästjad hoiavad ühendust suuremate poodide, hulgiladude, eraisikute ja isegi ühe kooliga ning kui toitu jääb üle, siis paigutatakse see toidukappidesse üle linna, kust igaüks selle kätte saab. Töö käib muidugi vabatahtlikkuse alusel.

Ringkarbiga saab endale toitu kaasa osta prügivabalt. Praegu kasutavad ringkarpe küll vaid ainult söögikohad Tallinnas, Haapsalus ja Kuressaares, kuid töö käib selle nimel, korduvkasutatava söögikarbi ja joogitopsiga saaks toitu kaasa osta restoranidest üle Eesti.

Küüniline arvamus: minust ei sõltu midagi

Väga paljud inimesed arvavad, et suurfirmade suitsevate korstnate kõrval ei ole üksikul inimesel võimalik keskkonna heaks midagi ära teha. "Ma usun, et inimesed tahavad keskkonna eest võidelda, aga vahel on nad lihtsalt laisad," ütles Rudolf. "See laiskus on põhiline probleem, millest tuleks üle saada," rääkis ta.

Katarina lisas, et tegelikult on küsimus ka inimeste kiires elutempos, sest vahel lihtsalt ei olegi aega selle korduvkasutatava karbi peale mõelda. "Säästlik tegutsemine tuleb inimesele mugavaks teha," sõnas ta. "Samuti on üksikinimese kaasamisel oluline roll sotsiaalmeedial."

Näiteks tekib Katarina sõnul väga suur hulk pakendiprügi just Bolti ja Wolti toidutellimustega, mis koroonaajal eriliselt hoogustusid. Nüüd teevad nad tööd selles suunas, et ka toidukullerite kaudu saaks toidu koju tellida ringkarbis.

Igaüks saab kaasa aidata

Kuigi suuremates kohtades on võimalusi palju, saavad toidu päästmisel kaasa lüüa ka väiksemate paikade inimesed. Sille soovitas kõigil Tartu toidujagamisega ühendust võtta kõigil, kel on huvi toidukappi avada. Kohalike initsiatiivil on toidukapp nüüd loodud näiteks Laulasmaale. "Päris palju inimesi on meilt nende kohta nippe uurinud," rääkis Sille. "Üksi saad päästa toitu oma kodus, aga kapi jaoks võiks olla ikka väikene tiim."

Ringkarp otsib pidevalt saadikuid näiteks Lõuna-Eesti piirkondades, kuhu praegune meeskond lihtsalt ei jõua. "Kuressaares on asi väga hästi käima läinud selle pärast, et tunneme kohalikku elu, aga Lõuna-Eestisse meie haare ei ulatu," selgitas Katarina.

Fudleril on tegus tiim koos, aga alati ootavad nad oma platvormiga liituma uusi restorane. "Nüüd tahame käima tõmmata ka pilootprojekti ühe toidupoega, et müüa edasi toitu, mis poodides massiliselt üle jääb," rääkis Rudolf.

Taskuhäälingu seekordsest osast saab veel teada, kui palju restoranid ringkarpi kasutades ühes kuus raha säästaksid, millised ühised plaanid on Fudleril ja ringkarbil, kes ja kui palju toidukappidest abi saab ning mida sealt täpselt leida võib.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid