Ravimiameti andmeil on eesoleval hooajal Eestis planeeritud turustada kolme tootja gripivaktsiine, millest kaks Fluarix Tetra ja Vaxigriptetra on süstitavad ning lisaks on esimest korda tulemas ninna pihustatav gripivaktsiin Fluenz Tetra.

Süstesuspensioonid on näidustatud alates 6. elukuust ja ninasprei lastele ja noorukitele vanuses 218 aastat.

Eestisse on tänaseks jõudnud Fluarix Tetra süstesuspensioon. Esimese saabunud gripivaktsiini tarne kogus on 40 000 annust. Suuremamahulisemad tarned toimuvad oktoobrikuu jooksul.

Praegustel andmetel planeerivad tootjad Eestis turustada kokku 238 000 annust süstesuspensiooni ning 9000 annust ninaspreid.

Võrreldes eelmise aastaga, kus Eestisse toodi 153 000 annust gripivaktsiini, on käesolevaks hooajaks planeeritud kogus suurem. Riiklikult korraldatakse hooldekodude elanike ning eakate (üle 65-aastaste) vaktsineerimine perearsti poolt oktoobri teises pooles saabuvatest vaktsiinitarnetest.

Gripp on sarnaselt koroonale viiruslik haigus, mille tundemärkideks on haiguse äkiline algus, kõrge palavik (38 °C ja rohkem), millele lisanduvad kas köha, pea-, kurgu- või lihasvalu või esineb hingamisraskuseid.

Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 1014 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta.

Möödunud hooajal tabas Eestit suur gripivaktsiini põud, kuna tellijad polnud arvestanud rahva suurt vaktsineerimisindu.

Sel aastal on Eestis avastatud vaid üheksa grippi haigestumise juhtumit ning immunoloogid arvavad, et põhjuseks on sarnaste (RNA) viiruste omavaheline konkureerimine samade inimrakkude nimel koroonaviirus on lihtsalt jõulisem ja levib paremini. Lisaks kannavad inimesed maski ja järgivad muid viiruste levimist takistavaid piiranguid.