Ben Chang Bin räägib, et elektroonilise side seaduse muudatused mõjutavad kindlasti ettevõtte väljavaateid Eestis, kuid oludest tingitud peenhäälestamine on Huawei jaoks tavapärane praktika kõikjal maailmas.

Kuidas Huaweil Eestis ja Baltimaades laiemalt täna läheb - kuidas te oma positsioone siin praegu kirjeldaksite?

Te teate, et Eesti riigikogu on praegu menetlemas meie tooteid puudutavat seadusemuudatust, nii et me oleme alles hindamas selle mõjusid meie ärile. Aga üldiselt on meie vastus jätkuvalt see, et oleme pühendanud oma klientidele, Eesti ühiskonda panustamisse.

Mul on tunne, et Eesti riigikogus langetatav otsus oma palju laiemat tähendust kui vaid ühe väikese riigi 5G-võrkudes lubatav tehnoloogia. Kas pole see mitte otsus Huawei saatuse üle - ja seda mitte ainult Eestis vaid kogu Euroopas? Kui tähtsaks te seda ise peate?

Muidugi on see oluline. Meie kui eraettevõte ei saa rääkida valitsuse või julgeolekuasutuste nimel, kuid on oluline meeles pidada, et tehnoloogia ei tunnista piire ja seda tuleks kasutada kogu inimkonna sotsiaalmajanduskliku arengu tõukajana sõltumata tehnoloogia kodumaast.

Tehnoloogiatööstus on sarnaselt mitme teise valdkonnaga äärmisel globaliseerunud. Paljud tooted sisaldavad komponente kõikalt maailma otstest ning niikaua kui neile kehtib ühtlustatud kõrge standard päritolumaast sõltumata, on tehnoloogia väga kõrgel tasemel reguleeritud.

Igasugune asukohamaa põhine ja faktidele mittetuginev diskrimineerimine omab kindlalt mõju kohalikule IT-sektorile. Oponeeriv hääl siinsetelt operaatoritelt ja IT-sektorist ütleb, et vaba konkurentsi allasurumine omab suurt mõju nii majandusele kui ka sidevõrkude kvaliteedile.

Kui riigikogu otsus saab teie jaoks olema negatiivne - ja suure tõenäosusega ta seda olema saab -, kas võtate oma tegevuse jätkamise Eestis ümberhindamisele? Küsin otse: kas te lahkute Eestist?

Ma tõesti ei oska pakkuda, milline see otsus olema saab.

Üldine vastus on taaskord see, et meie eesmärgiks on olla oma klientidele parim digipartner nii täna kui homme. Meie strateegia on aga püsivalt peenhäälestamisel sõltuvalt uutest arengutest.

Eesti osas tahan märkida, et liitusime alles möödunud nädalal ITLi (infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit - toim) liikmeks. Oleme jätkuvalt pakkumas siin programme nagu Seeds for Future (Eesti tudengite ekskursioonid Hiinasse - toim), teeme koostööd SOS lastekülaga, eelmisel aastal jagasime Eestis 20 000 koroonamaski.

Nii et ei mingeid kiireid otsuseid lahkuda, tegevust koomale tõmmata?

Huawei asutati aastal 1987 ja meil on üle 197 000 töötaja kõigis maailma riikides, nende seas Eestis. Meie eesmärgiks on luua digitaalselt ühendatud maailma ja seda kõigile kodudele ja asutustele. Nii et meile on suur au ja rõõm olla siinsel turul...

...kaugeltki nii rõõmsad teie üle ei ole Eesti julgeolekuasutused, mis annavad pea igal nädal avalikkusele sõnumeid Hiina tehnoloogia ohtlikkuse ja sellega seotud riskide osas. Kuidas te ise tunnete - kui suur risk te meie inimestele ja asutustele olete?

Saan kinnitada, et meie tehnoloogia vastab standarditele, mis peaks andma vastused kõigile meiega seotud hirmujuttudele ja tehnoloogiavaldkonna sisestele küsimustele.

Ja see pole kõik. Oleme otsustanud oma toodete tarkvara lähtekoodid anda vabaks uurimiseks kõigile valitsustele ja asutustele. Oleme olnud alati avatud ka vestlusteks ametkondadega, et anda vastuseid nende murekohtadele ja teha pragmaatilisi kokkuleppeid.

Nii et jah, me oleme avatud ja valmis tegema ekstrasamme tõestamaks, et me kujuta endast küberturvalisuse osas probleemi. Me tahame otsustavate ametkondade muresid kuulda, me tahame, et nad neid meiega jagaksid - et saaksime koos lahendusi leida.

TAUSTAKS

Ben Chang Bin omandas 2007 magistrikraadi Tianjini ülikoolis ja liitus Huaweiga tarkvarainsenerina Indias, kus töötas tarkvaraprojektide ja operatsioonide juhina, tarkvarateenuste müügijuhina, Mumbai tarkvara teenindusmeeskonna juhina.

Alates 2013 töötas Ben Chang Bin Ühendkuningriigis Huawei tarkvara tootelahenduste haldurina, Mobile Money lahenduste juhina. 2017 asus Ben Chang Bin tööle Huawei vanema võtmekontohaldurina Luksemburgis. 2019. aastast tegutseb Ben Chang Bin Huawei Eesti maajuhina ja 2021. aasta septembrist Huawei Balti piirkonna juhina.